Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 18:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων – Στροφή στη νομισματική πολιτική

Fed: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων – Στροφή στη νομισματική πολιτική

Τη μεγαλύτερη απόφαση του έτους αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η Fed προβλέπεται θα κάνει στροφή στην μέχρι τώρα νομισματική της πολιτική ανακοινώνοντας αύξηση του επιτοκίου δανεισμού το 2022.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η Τράπεζα θα επιβραδύνει περαιτέρω το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλάζοντας την προθεσμία λήξης του προγράμματος από το Μάρτιο στον Ιούνιο του 2022.

Με την κίνηση αυτή, η κεντρική τραπεζα θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από το μηδέν, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Οι αξιωματούχοι της Fed πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινώσουν νέες προβλέψεις για δύο ή τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και περαιτέρω τρεις ή τέσσερις μέσα στο 2023.

Σε προηγούμενες συνεδριάσεις τα στελέχη της Fed δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για αύξηση των επιτοκίων το 2022. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον τα μισά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της Fed ανέμεναν τουλάχιστον μία.

Πληθωρισμός

Στις σημερινές ανακοινώσεις της Fed, περί τις 21:30 ώρα Ελλάδος, η Τράπεζα πρόκειται να αναγνωρίσει κατά πάσα πιθανότητα ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον «προσωρινό» φαινόμενο και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές καταναλωτή άγγιξαν 6,8% τον Νοέμβριο και ενδέχεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα ακαι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως η Fed προειδοποίησε επανειλημμένως για το ενδεχόμενο ταχύτερου tapering, προκειμένου να μην προκαλέσει σοκ στις αμερικανικές αγορές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, CNN

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Απώλειες ενόψει των ανακοινώσεων της Fed

ΔΝΤ: Η τέλεια καταιγίδα – Σε ρίσκο οι χώρες με υψηλό χρέος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News