Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 17:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η τέλεια καταιγίδα – Σε ρίσκο οι χώρες με υψηλό χρέος

«Το 2020 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση χρέους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

ΔΝΤ: Η τέλεια καταιγίδα – Σε ρίσκο οι χώρες με υψηλό χρέος

Οι κυβερνήσεις καλούνται να πλοηγήσουν τις οικονομίες τους σε έναν κόσμο με ιστορικά υψηλά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, νέες μολύνσεις του κορωνοϊού και πληθωρισμό που καλπάζει, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι ορισμένες χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν την προσαρμογή τους αν θέλουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφύγουν τυχόν δημοσιονομικές επιπλοκές σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον.

Με σχετικό report, ο τομέας δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ (Vitor Gaspar, Paulo Medas, Roberto Perrelli), υπογραμμίζει ότι καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη η πρόκληση της εφαρμογής του σωστού μίγματος δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και τον πληθωρισμό διαρκώς να αυξάνεται. 

Όπως τονίζεται στην έκθεση, επί του παρόντος η νομισματική πολιτική επικεντρώνεται στον επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες και όταν οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων για να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού αυξάνεται. 

Νομισματική πολιτική

Το ΔΝΤ αναφέρεται επίσης στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες οικονομίες να μειώσουν το ρυθμό αγορών κρατικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων και προειδοποιεί ότι το πώς αυτή η μείωση θα εφαρμοσθεί θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημοσιονομική πολιτική. 

Παράλληλα, για το θέμα των επιτοκίων το Ταμείο στέκεται στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες από τα υψηλά επίπεδα χρέους, αναφέροντας ότι αυτές οι οικονομίες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές ενόσω τα επιτόκια θα αυξάνονται. 

Με όλες αυτές τις παραμέτρους, το ΔΝΤ εκτιμάει ότι θα ενταθούν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και συγχρόνως η ανάπτυξη βαλτώσει, οι κίνδυνοι θα μεγαλώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο προειδοποιεί ότι μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα ασκήσεις πιέσεις στις περισσότερο χρεωμένες κυβερνήσεις, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. 

Το αβέβαιο αποτέλεσμα και τα αυξανόμενα «ευάλωτα σημεία» καθιστούν ιδιαιτέρως σημαντικό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της ευέλικτης πολιτικής, της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τη δέσμευση για την κατάρτιση αξιόπιστων και βιώσιμων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων. Στο θέμα της αντιμετώπισης των ευάλωτων σημείων, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι η στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο. Κάποιες χώρες θα χρειασθεί να προσαρμοσθούν γρηγορότερα προκειμένου να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και συγχρόνως να αποτρέψουν περισσότερες πιέσεις στα δημοσιονομικά. 

Το παγκόσμιο χρέος

Ένα ενδιαφέρον όσο και απογοητευτικό στοιχείο που αναδεικνύει το Ταμείο στην έκθεσή του, είναι το γεγονός ότι πέρυσι παρατηρήθηκε το υψηλότερο επίπεδο αύξησης του χρέους σε ένα έτος, από τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιο Πολέμου, με το παγκόσμιο χρέος να εκτινάσσεται στα 226 τρισ. δολάρια, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της ύφεσης που προκλήθηκε από αυτήν. 

ΔΝΤ: Η τέλεια καταιγίδα – Σε ρίσκο οι χώρες με υψηλό χρέος-1

Το παγκόσμιο χρέος έναντι του παγκόσμιου ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 28 εκατοστιαίες μονάδες το 2020, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΔΝΤ για το παγκόσμιο χρέος. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έναντι του παγκόσμιου ΑΕΠ πραγματοποίησε άλμα στο ρεκόρ του 99%. Το ιδιωτικό χρέος από τις εταιρείες που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και των νοικοκυριών επίσης έφθασε σε νέα υψηλά ρεκόρ.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Αυτό που υπογραμμίζει το ΔΝΤ είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις χρέους παρατηρήθηκαν στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το δημόσιο χρέος από την αύξησή του κατά σχεδόν 70% το 2007, εκτινάχθηκε στο 124% του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2020. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξήθηκαν υπέρ του δέοντος, από τη στιγμή που οι χώρες είδαν τα έσοδά τους να καταρρέουν, απόρροια της ύφεσης και των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για να ανακοπεί η πανδημία της Covid-19. 

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 19 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ το 2020, μια αύξηση που παρόμοιά της σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης σε διάστημα ωστόσο δύο ετών, το 2008 και το 2009. Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αυτό αυξήθηκε κατά 14 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ πέρυσι, μια αύξηση ωστόσο υπεδιπλάσια με αυτή κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Καλεί την Τράπεζα της Αγγλίας να μην αδρανήσει στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της πρόβλεψης στην Ευρωζώνη

Γκεοργκίεβα: Το ΔΝΤ μπορεί να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News