ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bank of America: Τα τρία σενάρια για την Όμικρον και οι αγορές

Bank of America: Τα τρία σενάρια για την Όμικρον και οι αγορές

Υψηλότερη μεταδοτικότητα, χωρίς μεγάλες αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου και με ήπια μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι το πιθανότερο σενάριο για τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την Bank of America. Ο επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη ισχυροποιούν την πρόβλεψή του ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα σημειώσουν πτώση άνω του 10% μέσα στο 2022.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απαισιόδοξη στάση της BofA για τις αγορές συνιστά τη μειοψηφία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg με τη συμμετοχή 17 στρατηγικών αναλυτών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο 9,3% τον επόμενο χρόνο, για να κλείσει το 2022 στις 506 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο δείκτης έδινε μέσα ετήσια κέρδη 4%. Εάν οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιωθούν, το 2022, ο Stoxx 600 θα βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η JP Morgan, μάλιστα, συμβουλεύει τους πελάτες της να τοποθετηθούν τώρα στις αγορές, καθώς η Όμικρον όχι απλώς δεν μας απομακρύνει από το τέλος της πανδημίας, αλλά αντίθετα επιταχύνει αυτή την πορεία, με τον ιό να λαμβάνει σταδιακά ενδημικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. «Η Όμικρον θα μπορούσε να αποτελεί έναν παράγοντα καταλύτη για την αύξηση της καμπύλης των αποδόσεων, πηγαίνοντας τις αγορές από τα sell off στα ράλι», λέει ο οίκος.

Δύο κακά και ένα καλό σενάριο

Σύμφωνα με την Bank of America, τα σενάρια έπειτα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον είναι τρία:

·         Ήπια αρνητικό σενάριο (πιο πιθανό): Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα, μικρές αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου και ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό σημαίνει οριακή αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα  είναι ήπια (μάσκες, τηλεργασία κτλ) και στοχευμένα και όχι ευρείας βάσης.

·         Πολύ αρνητικό σενάριο (λιγότερο πιθανό): Το νέο στέλεχος αποδεικνύεται σημαντικά πιο μεταδοτικό, με μικρές αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου και ουσιαστική μείωση στην ανοσία από τα εμβόλια και την προηγούμενη νόσηση. Καθώς τα συστήματα υγείας δέχονται πιέσεις, εφαρμόζονται γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, με κλείσιμο επιχειρήσεων και οδηγία παραμονής στο σπίτι. Όμως, η προοπτική προσαρμοσμένων εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού περιορίζει σημαντικά τους κινδύνους για τις αγορές, σε σχέση με την εμπειρία του 2020.

·         Ήπια θετικό σενάριο (λιγότερο πιθανό): Η μετάλλαξη Όμικρον χαρακτηρίζεται από μικρές διαφορές στη μεταδοτικότητα και την ανοσία από τα εμβόλια, αλλά ουσιαστική μείωση στη σοβαρότητα της νόσου. Έτσι, οι συνολικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες και την υγεία μειώνονται.

Τι σημαίνει για τις αγορές

Το κεντρικό σενάριο της Bank of America, το οποίο ο οίκος είχε δημοσιεύσει πριν ακόμα εμφανιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, μιλά για περιθώρια πτώσης άνω του 10% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων.

«Οι πρόσθετες ανησυχίες για την ανάπτυξη που προκύπτουν από την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ενισχύουν αυτή την άποψη», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Πόσο κόστισε στο ΧΑ και στις άλλες αγορές η Όμικρον

Capital Economics για μετάλλαξη Όμικρον: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια σύμφωνα με την Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News