Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 12:22
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Trafigura: Προειδοποιεί για διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη το χειμώνα

Trafigura: Προειδοποιεί για διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη το χειμώνα

Τον κίνδυνο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, σε μία παρατεταμένη περίοδος ψύχους αυτό το χειμώνα, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, ενός από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορευμάτων στον κόσμο.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities Asia, ο Τζέρεμι Γουέιρ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκές φυσικό αέριο στην περιοχή παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο». Επικρατεί πραγματική ανησυχία για αυτό. . . Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, υπάρχει ο κίνδυνος για κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη», ανέφερε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή τον περασμένο μήνα στον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που ελέγχει σε Γερμανία και Αυστρία, δημιουργώντας ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.

Ωστόσο, υπήρξαν περιορισμένες μόνο αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα η Gazprom έκλεισε χαμηλότερη χωρητικότητα αγωγού για τον Δεκέμβριο. Η Ρωσία αρνείται το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, παρότι κατηγορείται ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία να επισπεύσει την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.

Μολονότι οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς στις αρχές του μηνός, παραμένουν τετραπλάσιες από τα περυσινά επίπεδα και επανήλθαν σε άνοδο. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή τους ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει σφιχτή μέχρι την άνοιξη. Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις αναμένεται να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Γουέιρ είπε ότι η αγορά παραμένει «πολύ, πολύ σφιχτή» και η έλλειψη επενδύσεων σε νέα έργα σημαίνει ότι δεν αποκλείεται μία τιμή σε «τριψήφιο νούμερο». Η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας δεν θα μπορούσε να συμβεί με το «χτύπημα ενός διακόπτη», σύμφωνα με τον Γουέιρ και ως εκ τούτου το αργό πετρέλαιο χρειάζεται για αρκετό καιρό ακόμη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ο Nord Stream 2 να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης;

Στη διακριτική ευχέρια της Ρωσίας…η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News