Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 15:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Γεμίζει 5 αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Υποχωρούν οι τιμές

Gazprom: Γεμίζει 5 αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Υποχωρούν οι τιμές

Στην ανανεώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε πέντε υπόγειες εγκαταστάστάσεις σε Γερμανία και Αυστρία προχωρά η ρωσική Gazprom, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ενεργειακός κολοσσός, ακολουθώντας την υπόσχεση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα πριν από μερικές ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δεσμευτεί να μην αφήσει τα αποθέματα στην Ευρώπη να υποχωρήσουν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα και για το λόγο αυτό είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε ανανέωση των αποθεμάτων στις αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, η ενίσχυση των αποθεμάτων, είχε τονίσει ο ίδιος, θα ξεκινούσε αφότου είχε ολοκληρωθεί αναδόμηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης εντός των ρωσικών συνόρων.

Σε σχετική ανάρτηση της κρατικά ελεγχόμενης Gazprom, αναφέρεται ότι έχει αποφασιστεί η ποσότητα του φυσικού αερίου, καθώς και οι αγωγοί που θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των αποθεμάτων, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το γερμανική Cascade, η Ρωσία άρχισε να διοχετεύει φυσικό αέριο προς την Γερμανία από χθες το βράδυ μέσω του αγωγού Yamal – Europe. Οι εισροές στη Γερμανία είχαν διακοπεί από το Σάββατο.

Ο επενδυτικός κόσμος επέδειξε σημάδια πανικού χθες, όταν υπέθεσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αυξήσει τις εισροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από την ανακοίνωση της Gazprom για ενίσχυση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται μία μικρή ανακούφιση μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών.

Τιμή φυσικού αερίου

Αφότου διέρρευσε πως το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για ενίσχυση των αποθεμάτων στην Ευρώπη, η ανοδική πορεία των τιμών ανεκόπη και επήλθε μία προοδευτική υποχώρηση. Ενδεικτικά, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς έχουν υποχωρήσει έως και 6,2% από την αρχή της ημέρας, περίπου στα 75 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο όποιες επιπλέον εισροές φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθούν μέσω του Nord Stream 2, που παρακάμπτει την Ουκρανία και την Πολωνία, καταλήγοντας στη Γερμανία δια θαλάσσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Tιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News