Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 20:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Πούτιν: Περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Ανανέωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις 8 Νοεμβρίου. Η πολυαναμενόμενη – από τους παράγοντες της ενέργειας στην Ευρώπη – απόφαση, ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση όσον αφορά τις τιμές ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον κρατικά ελεγχόμενο ενεργειακό κολοσσό της χώρας να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των αποθεμάτων που διατηρούνται σε υπόγειες εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Αυστρία αρχής γενομένης από τις 8 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες εντός της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Όταν η Ρωσία κρατάει τα κλειδιά

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε πως η απόφαση θα «δημιουργήσει μία πιο ευνοϊκή κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, δήλωσε ότι οι εγχώριες διαδικασίες θα παραταθούν πέραν της αρχικής προθεσμίας που είχε τεθεί για την 1η Νοέμβρη. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Gazprom έχει διοχετεύσει μόνον μικρές ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στην αναδόμηση των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

Ειδικότερα, ο Miller δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοέμβριου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση τους έως τις 8 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, είπε ο Μίλερ, η Gazprom είναι έτοιμη να συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) αφού ολοκληρώσει την πλήρωση των εγκαταστάσεων στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Στη μέγγενη ακριβής ενέργειας και μεταφορών οι επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλά αποθέματα ρωσικού αερίου στην Ε.Ε. έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα τους παράγοντες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Ενδεικτικά, τα αποθέματα στην Ευρώπη βρίσκονται – ενόψει ενός βαρύ χειμώνα – στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα περίπου ετών, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έως τα τέλη του έτους οι προμήθειες φυσικού αερίου στην αγορά θα φτάσουν σε επίπεδα – ρεκόρ», είχε δεσμευτεί προ ολίγων ημερών ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ είχε προσθέσει επίσης ότι η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να συζητήσει πρόσθετα μέτρα με τους Ευρωπαίους για να αυξήσει τις ροές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News