Business & Finance Τρίτη 9/11/2021, 13:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί ξέμεινε από φάρμακα η Τουρκία

Ελλείψεις σε σχεδόν 650 φάρμακα, από απλά αναλγητικά και σιρόπια για τον βήχα έως σκευάσματα για το άσθμα, την γρίπη και τον καρκίνο

Γιατί ξέμεινε από φάρμακα η Τουρκία

Όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες συναντούν οι Τούρκοι ασθενείς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που χρειάζονται, με τους παραγωγούς να αποδίδουν τις ελλείψεις σε ένα ανελαστικό σύστημα τιμολόγησης, το οποίο τους αφήνει εκτεθειμένους σε ζημιές λόγω της απότομης πτώσης της λίρας.

Οι ενώσεις των φαρμακείων εντοπίζουν προβλήματα στην προμήθεια σχεδόν 650 φαρμάκων, από απλά αναλγητικά και σιρόπια για τον βήχα έως σκευάσματα για το άσθμα, την γρίπη και τον καρκίνο.

Είναι η δεύτερη φορά σε δύο χρόνια που σημειώνονται τέτοιες ελλείψεις, καθώς η μεγάλη πτώση της λίρας επηρεάζει τις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης σε μία αγορά που βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για τους Τούρκους ασθενείς αλλά και για έναν ακόμα πονοκέφαλο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει τα ποσοστά του κόμματός τους να υποχωρούν, καθώς οι τιμές εκτινάσσονται.

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση θέτει κάθε χρόνο μία ισοτιμία την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν όταν τιμολογούν τα προϊόντα τους, πολλά εκ των οποίων εισάγονται ή παρασκευάζονται στη χώρα με εισαγόμενα συστατικά.

Τον Φεβρουάριο, οι αρχές έθεσαν την ισοτιμία αυτή στις 4,57 λίρες ανά ευρώ, δηλαδή περίπου 60% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, των 11,27 λιρών.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγές γίνονται εξαιρετικά ακριβές για τους περισσότερους προμηθευτές, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να  επιβραδύνεται.

«Πάντα ζητούσαν από τη βιομηχανία μας να κάνει θυσίες. Σε αυτό το σημείο, δεν έχει άλλη δύναμη να το πράξει. Ένα φάρμακο που τιμολογείται στα  10 ευρώ στην Ελλάδα» πωλείται 1,8 ευρώ στην Τουρκία, είπε στο Bloomberg ο Νεζίχ Μπαρούτ, επικεφαλής της ένωσης φαρμακευτικών της χώρας.

Όπως είπε ο Μπαρούτ, οι φαρμακοβιομηχανίες περιμένουν την ισοτιμία να τεθεί τουλάχιστον 30% υψηλότερα για το επόμενο έτος και ζητούν από τις αρχές να την αναθεωρούν έστω μία φορά τον χρόνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics για Τουρκία: Τρεις ομοιότητες και μία διαφορά με την κρίση του 2018

Τουρκία: Μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει τον πλανήτη με έδρα την Τουρκία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News