Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Trafigura: Απώλειες 577 εκατ. από άδεια κοντέινερ νικελίου

Trafigura: Απώλειες 577 εκατ. από άδεια κοντέινερ νικελίου

Στα 577 εκατ. δολάρια ανέρχεται το ύψος της ζημίας για την Trafigura, αφότου ανακάλυψε ότι ένα μέρος των φορτίων που αγόρασε δεν περιείχε τη συμφωνημένη ποσότητα νικελίου.

Έπειτα από δίμηνη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία, θεωρεί ότι πρόκειται για συστηματική απάτη σε βάρος της, ενώ έχει ήδη κινηθεί νομικά εναντίον του Ινδού επιχειρηματία Prateek Gupta και άλλων εταιρειών με τις οποίες συνδέεται, όπως η TMT Metals και θυγατρικές της UD Trading Group.

Η εταιρεία, η οποία έχει αναπτυχθεί ταχέως την τελευταία δεκαετία και πλέον περιλαμβάνεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διεθνώς, εκτιμά πως οι ζημίες ανέρχονται στα 577 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, το τελικό κόστος ενδέχεται να είναι χαμηλότερο, εάν καταφέρει να αποζημιωθεί μερικώς.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο Σωκράτης Οικονόμου, επικεφαλής νικελίου και το κοβαλτίου στην Trafigura πρόκειται να αποχωρήσει από την εταιρεία. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει υπεύθυνος εντός της εταιρείας για την απάτη.

«Από τα τέλη Δεκεμβρίου, μία μικρή μερίδα κοντέινερ που αγοράστηκαν από αυτές τις εταιρείες ερευνήθηκε όταν έφτασε στον προορισμό της και εντοπίστηκε ότι δεν περιέχει νικέλιο. Η πλειονότητα των φορτίων παραμένει εν κινήσει, αναμένοντας περαιτέρω ελέγχους», εξηγεί η εταιρεία

Σημειώνεται πως η Trafigura συνεργάζεται με εταιρείες του Gupta από τουλάχιστον το 2015, αλλά άρχισε να επανεξετάζει τη σχέση τους πέρυσι. Αγόραζε νικέλιο σε κοντέινερ, τα οποία βρίσκονταν ήδη σε πλοία, και έπειτα τα πουλούσε όταν τα πλοία έφταναν στον προορισμό τους.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στελέχη της Trafigura ήλεγξαν περιεχόμενο πλοίων που κατέφθασαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Όταν άνοιξαν ένα κοντέινερ, το οποίο επρόκειτο να μεταφέρει νικέλιο, περιείχε υλικά πολύ χαμηλότερης ποιότητας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 36,7% στις εξαγωγές – Εκτίναξη 50,7% στο εμπορικό έλλειμμα το 2022

Ατολμη απάντηση στις αμερικανικές επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

Νέος εμπορικός πόλεμος; Ο ευρωπαϊκός προστατευτισμός και οι αμερικανικές επιδοτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News