Green Economy Τετάρτη 3/11/2021, 12:33
GREEN ECONOMY

Μπορεί ο Nord Stream 2 να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης;

Πιθανώς τον Μάιο η έγκριση του νέου αγωγού

Μπορεί ο Nord Stream 2 να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης;

Με τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τη ζήτηση να τείνει προς μεγάλη αύξηση του χειμερινούς μήνες, πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την άμβλυνση του προβλήματος στη λειτουργία του Nord Stream 2, του ρωσικού αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στην «καρδιά» της Ευρώπης, παρακάμπτοντας τα -εχθρικά προς το Κρεμλίνο- εδάφη της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το μεγαλόπνοο project έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά κι αυτό που απομένει είναι το πράσινο φως των ευρωπαϊκών και γερμανικών εποπτικών αρχών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία προς το παρόν αποφεύγει να αυξήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ηπείρου, ο νέος αγωγός θα ενισχύσει σημαντικά την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, έχοντας τη δυνατότητα μεταφοράς τεράστιων ποσοτήτων αερίου.

Αυτή την στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η ακριβής έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2 εναπόκειται στις ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. και της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι «φωνές» όσων αντιδρούν στο project, θεωρώντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να βοηθήσει τη Γηραιά Ήπειρο στην εν εξελίξει κρίση, αυξάνοντας τις ροές φυσικού αερίου (παρότι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει). Έχε τονίσει δε, ότι ο νέος αγωγός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

relates to Nord Stream 2 Is Still Months From Easing Europe’s Gas Woes

Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί των εξελίξεων, η έγκριση του Nord Stream 2 μπορεί να καθυστερήσει έως και τον Μάιο, με τους επόπτες να χρησιμοποιούν όλο το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους.

Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα επίσπευσης των διαδικασιών, στην περίπτωση που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών διαπιστώσουν την περαιτέρω επιδείνωση της ενεργειακής κατάστασης.

Στο μεταξύ, στις τελευταίες δημοπρασίες η ρωσική πλευρά απέφυγε να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, κάτι το οποίο εν πολλοίς μεταφράζεται σε έναν μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, προκειμένου να εγκρίνει ταχύτερα την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2.

Στο «παιχνίδι» εμπλέκεται και η γερμανική πολιτική σκηνή, καθώς πέραν της ευρωπαϊκής έγκρισης απαιτείται και το «ναι» του Βερολίνου. Η απερχόμενη Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ήταν αναφανδόν υπέρ του project.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο ήταν ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τους Πράσινους, ένα από τα δύο κόμματα που πιθανώς θα συμμετάσχουν στον επόμενο κυβερνητικό σχηματισμό, κάτι το οποίο περιπλέκει την κατάσταση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ευ. Μυτιληναίος: Να ενημερώσουν οι πολιτικοί για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Πέντε τάσεις που θα διαμορφώσουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη την επόμενη 15ετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News