Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 21:07
GREEN ECONOMY

ΚPMG: Η Νορβηγία η πιο έτοιμη χώρα για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2050

ΚPMG: Η Νορβηγία η πιο έτοιμη χώρα για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2050

Η Νορβηγία, η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου σκανδιναβική χώρα, κατατάσσεται στην κορυφή του πρώτου Δείκτη Ετοιμότητας Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα (Net Zero Readiness Index – NZRI), σύμφωνα με έκθεση της KPMG. 

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Σκανδιναβική χώρα κρίθηκε ως η «πιο προετοιμασμένη» και «έτοιμη» να πετύχει τον στόχο για Μηδενικό Ισοζύγιο άνθρακα, έως το 2050.

Γενικότερα, η Βόρεια Ευρώπη κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις, με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία να βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση. Η έλλειψη δυνατοτήτων επίτευξης των στόχων αποτελεί το τρωτό σημείο για την επίτευξη της φιλοδοξίας προς ένα παγκόσμιο Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα, σύμφωνα με την KPMG. 

Η έκθεση συγκρίνει την πρόοδο επιλεγμένων χώρων ως προς τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν κλιματική αλλαγή και αξιολογεί το επίπεδο ετοιμότητάς τους και την ικανότητά τους να επιτύχουν Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα έως το 2050. Με τη χρήση 103 επιμέρους δεικτών, που αναγνωρίζονται ως βασικοί παράγοντες για την επίτευξη Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα, εντοπίστηκαν οι κορυφαίες 25 χώρες όσον αφορά στην απόδοση, καθώς και εφτά «χώρες  υπό επιτήρηση». 

Ο εν λόγω Δείκτης επισημαίνει ότι κάποιες χώρες έχουν μείνει πίσω στην υιοθέτηση του στόχου Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα, με μόνο 9 από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, και αναλογούν σε περίπου 8% των παγκόσμιων εκπομπών, να έχουν θεσπίσει νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες επίτευξης σε επίπεδο τομέα, οι στόχοι αυτοί χρειάζεται να υποστηρίζονται από ισχυρές στρατηγικές, πολιτικές και μηχανισμούς στήριξης. Στις περισσότερες χώρες, ο βαθμός ετοιμότητας του δείκτη NZRI σε εθνικό επίπεδο αντανακλά και το βαθμό ετοιμότητας σε επίπεδο τομέα.

Παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, βρέθηκε φέτος στην πρώτη θέση του δείκτη NZRI, εν μέρει, λόγω των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτροκινούμενων μεταφορών, σε όλη τη χώρα. Το 2016, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε την επίσπευση της ημερομηνίας – στόχου για το Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα, επισπεύδοντάς την από το 2050 στο 2030. Ωστόσο, παρά την κατάταξή της στην κορυφή, η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το πώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις κατά την μετάβασή της στο Μηδενικό Ισοζύγιο Άνθρακα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που υποδέχτηκε τη Σύνοδο COP26 για την κλιματική αλλαγή, αποδίδει τη δεύτερη θέση, εν μέρει στην διακομματική πολιτική στήριξη και τους σαφείς, νομικά θεσπισμένους στόχους, που έχουν δώσει τη δυνατότητα για μια συγκριτικά ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα, βασικό κλάδο παραγωγής ενέργειας της χώρας – παραμένουν όμως αρκετά εμπόδια, ειδικά σε θέματα θέρμανσης και κτιρίων. 

Η Σουηδία, στην τρίτη θέση έχει «εξαιρετικά φιλόδοξους» στόχους και είναι διεθνής υπέρμαχος των πολιτικών για το κλίμα, την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία. 

Οι κορυφαίες 25 χώρες στον Δείκτη NZRI είναι: 
1) Νορβηγία 
2) Ηνωμένο Βασίλειο 
3) Σουηδία 
4) Δανία 
5) Γερμανία 
6) Γαλλία 
7) Ιαπωνία 
8) Καναδάς 
9) Νέα Ζηλανδία 
10) Ιταλία 
11) Νότια Κορέα 
12) Ισπανία 
13) Ουγγαρία 
14) Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 
15) Σιγκαπούρη 
16) Χιλή 
17) Αυστραλία 
18) Βραζιλία 
19) Πολωνία 
20) Κίνα 
21) Μαλαισία 
22) Αργεντινή 
23) Μεξικό 
24) Τουρκία 
25) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Οι εφτά χώρες «υπό επιτήρηση» είναι: 
Ινδία
Ινδονησία
Νιγηρία
Ρωσία 
Σαουδική Αραβία
Νότια Αφρική 
Ταϊλάνδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News