Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 17:57
GREEN ECONOMY

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο

Στόχος η μείωση κατά 30% έως το 2030

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο

Περισσότερες από 100 χώρες εντάχθηκαν στην κοινή προσπάθεια ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020). 

Οι εκπομπές του μεθανίου αποτελούν τη δεύτερη σοβαρότερη αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Εξάλλου, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Economist, ένας τόνος μεθανίου προκαλεί 86 φορές περισσότερη θερμότητα σε σχέση με έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το μεθάνιο διαλύεται με ταχύτερο ρυθμό στην ατμόσφαιρα (σε σχέση με το CO2), κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έχει αμεσότερο αντίκτυπο στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανάσχεση των εκπομπών μεθανίου, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, μπορεί να μειώσει κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2050. 

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο-1

Ένα μέγεθος εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι απαρτίζει το 20% έως και 45% της απόκλισης των τρεχουσών θερμοκρασιών σε σχέση με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισιών, οι οποίοι προβλέπουν σταθεροποίηση της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5% έως 2% βαθμούς Κελσίου.  

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεθάνιο είναι εφικτό να περιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, στους κλάδους μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου, στην αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και στη διαχείριση των αποβλήτων.

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο-2

Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου, σε συνδυασμό με τις δράσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη στρατηγική για να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να επιτευχθεί ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. 

Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, στο πλαίσιο της Συνόδου COP26, αφορά χώρες, οι οποίες παράγουν τουλάχιστον το 50% των εκπομπών μεθανίου, αλλά και το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ.  

Ωστόσο, λείπουν ακόμη οι «υπογραφές» της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες εντάσσονται στο top-5 των κρατών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Economist, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Greenwashing: Τι είναι και γιατί έχει σημασία

COP26: Δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News