Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 11:20
GREEN ECONOMY

COP26: Δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030

COP26: Δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030

Πάνω από 100 παγκόσμιοι ηγέτες θα δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030, στην πρώτη μεγάλη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.

Στις υπογράφουσες χώρες θα είναι και η Βραζιλία – όπου μεγάλες εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχουν αποψιλωθεί. Η δέσμευση προβλέπει τη διάθεση πόρων ύψους  19,2 δισ. δολαρίων. 

Οι ειδικοί χαιρετίζουν την πρωτοβουλία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μία ανάλογη συμφωνία το 2014 είχε «αποτύχει να επιβραδύνει την αποψίλωση των δασών» και υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν στην πράξη οι δεσμεύσεις αυτές.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, οικοδεσπότης της παγκόσμιας διάσκεψης που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη, πρόκειται να επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας που θα υπογραφεί σήμερα κάνοντας λόγο για «συμφωνία-ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών του πλανήτη».

«Αυτά τα υπέροχα οικοσυστήματα – αυτοί οι καθεδρικοί ναοί της φύσης – είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας», αναμένεται να πει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της COP26 εντός της ημέρας, όπως μεταδίδει το BBC.

Στις χώρες που θα υπογράψουν τη συμφωνία περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται το 85% των δασικών εκτάσεων του πλανήτη. Μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εκτάσεων, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την υποστήριξη των κοινοτήτων αυτόχθονων.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News