Green Economy Τρίτη 26/10/2021, 20:17
GREEN ECONOMY

Κίνα: Αναθεωρημένο σχέδιο για το κλίμα ενόψει της COP26

Κίνα: Αναθεωρημένο σχέδιο για το κλίμα ενόψει της COP26

Συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση των απορριμάτων και την ενίσχυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων καθαρών καυσίμων ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το κλίμα (COP26) που θα ξεκινήσει την Κυριακή στη Γλασκώβη. Στόχος είναι βέβαια η σταδιακή μείωση των εκπομπών ρύπων πριν το τέλος της δεκαετίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο επιβεβαιώνει τους στόχους της Κίνας να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στα συνολικά 1.200 γιγαβατ μέχρι το 2030. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως, εξέφρασε τους στόχους της για κατασκευή περισσότερων υδροηλεκτρικών και πυρηνικών εργοστασίων, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη των πηγών φυσικού αερίου.

Το ακριβές σχέδιο της Κίνας για μείωση των εκπομπών ρύπων θα ανακοινωθεί πριν την έναρξη της COP26.

Διαβάστε επίσης: Τίμερμανς: Αναμένει συγκεκριμένο σχέδιο για το κλίμα από την Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ενεργειακές ελλείψεις και μάλιστα μέσα στον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν blackout στη χώρα. Παρόλα αυτά και εν μέσω αυτής της κατάστασης, η χώρα θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός νέου και πιο ευέλικτου ενεργειακού συστήματος που θα επιτρέπει τη σταθερή αύξηση νέων ενεργειακών πηγών.

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Εκτός από την κατασκευή νέων ηλιακών και αιολικών πάρκων, νέα υδροηλεκτρικά φράγματα θα κατασκευαστούν επίσης στους ποταμούς Γιανγκτσί, Μεκόνγκ και στον Κίτρινο Ποταμό και η Κίνα θα κάνει επίσης περισσότερη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας νέας γενιάς, περιλαμβανομένων μικρής κλίμακας υπεράκτιων αντιδραστήρων.

Η Κίνα θα διασφαλίσει επίσης ότι οι βιομηχανικοί τομείς έντασης ενέργειας όπως αυτοί των μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων και των οικοδομικών υλικών θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα ποσοστά ανακύκλωσής τους και θα κάνουν πλήρη χρήση νέων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή των ρύπων στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News