Green Economy Τρίτη 26/10/2021, 15:05
GREEN ECONOMY

Τίμερμανς: Αναμένει συγκεκριμένο σχέδιο για το κλίμα από την Κίνα

Τίμερμανς: Αναμένει συγκεκριμένο σχέδιο για το κλίμα από την Κίνα

Σχέδιο για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων ελπίζει να δει από την Κίνα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, καθώς και χρονοδιάγραμμα σχετικά με την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Ο Φ. Τίμερμανς πρόκειται να συναντηθεί αύριο στο Λονδίνο με τον ειδικό απεσταλμένο της Κίνας για το κλίμα, Xie Zhenhua. Θα πρόκειται για μία προκαταρκτική συζήτηση πριν την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP26), η οποία θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη αρχής γενομένης από αυτό το σαββατοκύριακο.

«Είπαν ότι θέλουν να είναι πιο φιλόδοξοι», δήλωσε ο Τίμερμανς στην τηλεόραση του Bloomberg και συνέχισε τονίζοντας: «Ελπίζω να μπορέσω να πάρω μία ξεκάθαρη ιδέα σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές τους».

Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως και παρόλα αυτά δεν έχει υποβάλει αναθεωρημένο πλάνο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων. Τα πλάνα αυτά θεωρούνται κλειδί για τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η μείωση της χρήσης του άνθρακα αποτελεί πρωταρχικός στόχος για πολλές οικονομίες, φαίνεται πως ορισμένες χώρες της G20 καθυστερούν την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών για το κλίμα, δεδομένων των αυξανόμενων τιμών του ρεύματος. Αποθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότιο ψυχρός καιρός που αναμένεται ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προ ολίγων ημερών διέρρευσε στον Τύπο πως μία ομάδα χωρών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ζητά από τα Ην. Έθνη να υποβαθμίσουν την ανάγκη γρήγορης μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια. Η ίδια ομάδα κρατών θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία οι πλουσιότερες χώρες να πληρώσουν ένα μέρος της (υψηλού κόστους) ενεργειακής μετάβασης των φτωχώτερων χωρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News