Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Εντολή προς ενεργειακές να συγκεντρώσουν αποθέματα

Κίνα: Εντολή προς ενεργειακές να συγκεντρώσουν αποθέματα

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έδωσαν εντολή προς τις μεγαλύτερες κρατικές ενεργειακές εταιρείες της χώρας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας ενόψει του χειμώνα με κάθε κόστος. Αποδέκτες ήταν όλες οι εταιρείες ενέργειας από παραγωγή άνθρακα, μέχρι τις επιχειρήσεις ηλεκτροδότησης και παραγωγής πετρελαίου. 

Την εντολή έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Han Zheng, o οποίος επιβλέπει τον κλάδο της ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι η αποτροπή περαιτέρω blackout στη χώρα.

Η πραγματοποίηση της έκτακτης συνεδρίασης καταδεικνύει την κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Κίνα. Η χώρα δέχεται σφοδρά πλήγματα από την ενεργειακή κρίση, ενώ ορισμένες περιοχές υποχρεώθηκαν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στους κλάδους της βιομηχανίας. Επίσης, σημειώθηκαν blackout σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Και βέβαια, η ενεργειακή κρίση στην Κίνα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας διακυμάνσεις σε πολλά προϊόντα.

Δυσκολίες

Η κίνηση από την κινεζική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα, όπως δήλωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής στην SEB. Επίσης, η σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Li Keqiang, υποσχέθηκε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο η οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα θα διασφαλίσει τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών και θα διατηρήσει σταθερές τις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Li Keqiang.

H κίνηση της Κίνα «επαναφέρει στο προσκήνιο την ασφάλεια της προμήθειας» αγαθών στη χώρα», δήλωσε η Leslie Palti-Guzman, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Gas Vista. «Αυτό είναι κακό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους καταναλωτές που θα αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές αερίου και ηλεκτρισμού για το υπόλοιπο του χειμώνα», καθώς θα ανταγωνίζονται την Κίνα για εξασφάλιση ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News