Green Economy Πέμπτη 21/10/2021, 13:00
GREEN ECONOMY

Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Πιέσεις στον ΟΗΕ λίγο πριν την σύνοδο COP26

Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Σημαντικές πιέσεις για την υποβάθμιση των προειδοποιήσεων που αφορούν το κλίμα φέρεται να δέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποκαλύπτεται από νέα διαρροή εγράφων, η οποία έρχεται λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο του COP26 για την Κλιματική Αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα χωρών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ζητά από τα Ην. Έθνη να υποβαθμίσουν την ανάγκη γρήγορης μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια.

Επίσης, η ίδια ομάδα κρατών θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία οι πλουσιότερες χώρες να πληρώσουν ένα μέρος της (υψηλού κόστους) ενεργειακής μετάβασης των φτωχώτερων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Αυξημένη κατά 13,45% η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το εννεάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της COP26 και της Συμφωνίας των Παρισιών είναι η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κεντρικό πυλώνα αποτελεί η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, λιγνίτης κ.α.) και η υιοθέτηση περιβαλλοντικά πιο φιλικών μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ κ.α.).

Η διαρροή αφορά περισσότερα από 32.000 σχόλια, τα οποία έχουν υποβληθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες και φορείς προς την επιστημονική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι αρμόδια για το κοκτέιλ μέτρων που προτείνεται για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Οι συγκεκριμένες χώρες επισημαίνουν ότι ο πλανήτης δεν χρειάζεται να μειώσει τα ορυκτά καύσιμα τόσο γρήγορα όσο περιγράφεται στους στόχους του ΟΗΕ. Ενδεικτικά, εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ζητά την αφαίρεση της φράσης «ανάγκη για επείγουσα και αυξανόμενη επιτάχυνση των ενεργειών σε όλα τα επίπεδα».

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Απομακρυνόμαστε από τους κλιματικούς στόχους – Καθοριστικός ο ρόλος των κυβερνήσεων

Από την πλευρά του, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αυστραλίας αξιώνει τη διαγραφή του συμπεράσματος για το «κλείσιμο όλων των εργοστασίων που βασίζονται στον άνθρακα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιο-παραγωγικές χώρες του πλανήτη, ενώ η Αυστραλία μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα.

Επιστήμονας από την Ινδία δε, εξηγεί ότι η χρήση του άνθρακα θα διατηρηθεί ως βασικός άξονας της ενεργειακής παραγωγής για αρκετές δεκαετίες εξαιτίας των «προκλήσεων που συνοδεύουν την εξασφάλιση μιας φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας». Η Ινδία, ας μην ξεχνάμε, ήδη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Αργεντινή, Ινδία και Σαουδική Αραβία προτείνουν ότι αντί της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο πλανήτης θα μπορούσε να αυξήσει τη χρήση τεχνολογιών αιχμαλώτισης και αποθήκευσης του άνθρακα (CCS). Δηλαδή τεχνολογιών που απορροφούν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ακόμη κι αν αυτός συνεχίζει να εκπέμπεται με τους ίδιους ρυθμούς.

Το ζήτημα της επιβράδυνσης του ρυθμού μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια έχει επανέλθει στο προσκήνιο εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο θεωρείται ως ένα βασικό καύσιμο της μεταβατικής περιόδου (από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ).

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News