Green Economy Τρίτη 14/09/2021, 16:46
GREEN ECONOMY

Τι έχει αλλάξει από τη Συμφωνία των Παρισίων;

Υπό διαφορετικό πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το think tank Carbon Tracker

Τι έχει αλλάξει από τη Συμφωνία των Παρισίων;

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί πλέον ένα ακριβό συλλογικό πρόβλημα, αλλά αντιθέτως πρόκειται για μία τεχνολογική επανάστση με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και διοχέτευσης ρευστότητας. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του think tank Carbon Tracker, αυτό θα έπρεπε να τεθεί ως επίκεντρο της διεθνους διάσκεψης για το κλίμα (COP26) που θα λάβει χώρα το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, διότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το 2015 όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Παρισίων.

Η παλιά λογική

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Carbon Tracker η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πριν από μερικά χρόνια αντιμετωπιζόταν ως ένα οικονομικό βαρίδι και επομένως τα κράτη όφειλαν να ενωθούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σχετικές απαιτήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το think tank, παλαιότερα ο κόσμος θεωρούσε ότι το ιδιωτικό κόστος της αντιμετώπισης είναι μεγαλύτερο από τα oικονομικά οφέλη και συνεπώς τα κράτη δεν έχουν το κίνητρο να την προωθήσουν. «Και έτσι οι χώρες δεν κάνουν κάποια προσπάθεια και οι ελπίδες μας για αντιμετώπιση βασίζονται στον αλτρουισμό», αναφέρει το think tank.

Tι έχει αλλάξει

Ωστόσο, πλέον το κόστος των ΑΠΕ έχει υποχωρήσει και μάλιστα σε επίπεδα ενδεχομένς χαμηλότερα από τα ορυκτά καύσιμα. Εντωμεταξύ, η επιστήμη έχει προοδεύσει σε σημείο που προσφέρονται ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παλαιότερα ο κόσμος ανησυχούσε για την αστάθεια της παραγωγής. Παράλληλα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τις ΑΠΕ και λιγότερο τα ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, το Carbon Tracker διαπιστώνει ότι το 2021 υπήρξε μία αποσύνδεση των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των μετοχών από τις σχετικές επιχειρήσεις.

Τι έχει αλλάξει από τη Συμφωνία των Παρισίων;-1

Οι τάσεις θα συνεχιστούν

Η μείωση της τιμής και η πρόοδος των τεχνολογιών θα συνεχιστεί και μάλιστα ενδέχεται να επιταχυνθεί, σύμφωνα το Carbon Tracker. Τονίζει ότι με κάθε νέο έργο που λειτουργεί, το κόστος υποχωρεί και οσο υποχωρεί το κόστος, τόσο αυξάνεται η δημιουργία νέων πράσινων έργων. Εκτός του οικονομικού προνομίου, η πράσινη μετάβαση θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια, την πρόσβαση σε ενεργειακές πηγές, θα μείωνε τις γεωπολιτικές εντάσεις και άλλα.

Τι έχει αλλάξει από τη Συμφωνία των Παρισίων;-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News