Green Economy Τετάρτη 20/10/2021, 18:42
GREEN ECONOMY

ΟΗΕ: Απομακρυνόμαστε από τους κλιματικούς στόχους – Καθοριστικός ο ρόλος των κυβερνήσεων

ΟΗΕ: Απομακρυνόμαστε από τους κλιματικούς στόχους – Καθοριστικός ο ρόλος των κυβερνήσεων

Προς την αντίστροφη κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία του πλανήτη κινούνται πολλοί από τους μεγάλους ρυπαντές παγκοσμίως, αφού σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της Διεθνούς Σύσκεψης για το κλίμα, 15 χώρες που παράγουν μεγάλη ποσόστητα καυσίμων θα αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους. Συγκεκριμένα, θα παράγουν περίπου 110% περισσότερο άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2030 σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται για τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αντίστοιχα, για τα επίπεδα που απαιτούνται για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς, οι χώρες αυτές θα παράγουν 45% περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

Οι ειδικοί έχουν προεδοποιήσει επανειλημμένως ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθούν αυτά τα επίπεδα θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το χάσμα μεταξύ των κρατικών στόχων και των διεθνών δεσμέυσεων για το κλίμα (χάσμα παραγωγής) εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα είναι στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις του 2019. 

«Οι κρατικές επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων ελέγχουν 50 έως 55% της παγκόσμιας παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ακόμη και όταν δεν ελέγχουν την παραγωγή, οι κρατικές πολιτικές και επιχορηγήσεις επιτρέπουν την παραγωγή μέσω ιδιωτικών συμφερόντων. Οι κυβερνήσεις μπορούν να εφαργόσους συστηικές πολιτικές και δράσεις σε ολόκληρη την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψιν το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε στο CNNC η Ploy Achakulwisut, επικεφαλής της έκθεσης.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν να παίξουν ένα βασικό ρόλο στην συρρίκνωση του χάσματος παραγωγής», συμπλήρωσε η ίδια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News