Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 16:18
GREEN ECONOMY

Στη διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας… η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Η Gazprom αρνείται να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Στη διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας… η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Στους ρυθμούς της Ρωσίας εξακολουθεί να χορεύει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τη Gazprom να αρνείται να αυξήσει τις μελλοντικές παραδόσεις φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο, κάτι το οποίο προοιωνίζει έναν «θερμό» χειμώνα για τις τιμές. 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των Ευρωπαίων, εντούτοις η ρωσική εταιρεία ενέργειας απέφυγε να «κλείσει» νέα συμβόλαια παράδοσης το α’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας στην αγορά ενέργειας. 

Αν και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις παραδόσεις στις επόμενες δημοπρασίες, η τωρινή στάση της Gazprom είναι ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας, ως προς την αντιμετώπιση της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Για αυτό, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την τρέχουσα συγκυρία, προκειμένου να επιταχύνει την αδειοδότηση του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος φιλοδοξεί να παρακάμψει τα εδάφη της Πολωνίας και της Ουκρανίας, στέλνοντας φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία. 

Στη διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας… η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης-1

Το α’ τρίμηνο του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση στην Ευρώπη (λόγω του χειμώνα), αποτελεί ορόσημο για την έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού, στον οποίο η Μόσχα θέλει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων. 

Από την άλλη πλευρά, οι πολέμιοι του Nord Stream 2 δεν παύουν να υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση του αγωγού θα σηματοδοτήσει την ολική ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρπου από τη Ρωσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας διαπραγματεύεται σήμερα στα 67,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδο αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το ρεκόρ των 162 ευρώ, το οποίο είχε σημειωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. 

Σε αποκλιμάκωση, παράλληλα, βρίσκεται και η τιμή του άνθρακα (σε χαμηλό δύο μηνών), μετά την απόφαση της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού, να αυξήσει την παραγωγή και να καλύψει το κενό της ενεργειακής ζήτησης. 

Ωστόσο, το πρόβλημα για πολλές βιομηχανίες της Ευρώπης παραμένει σημαντικό, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος πλήττει τόσο τα περιθώρια κερδοφορίας όσο και την παραγωγή, μετακυλίοντας το βάρος στα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των ανατιμήσεων. 

Κι αυτό, ενόσω η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου μάχεται να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και να παραμείνει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης, κόντρα στις αναταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και τις ελλείψεις αρκετών πρώτων υλών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευ. Μυτιληναίος: Να ενημερώσουν οι πολιτικοί για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Πέντε τάσεις που θα διαμορφώσουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη την επόμενη 15ετία

Άλμα εις ύψος ο πληθωρισμός: 4,1% στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News