Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 21:45
GREEN ECONOMY

ΗΠΑ: Σχέδιο για τη μείωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα

ΗΠΑ: Σχέδιο για τη μείωση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα

Σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ για τους εξαιρετικά ρυπογόνους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε μία περίοδο όπου το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα οφείλουν να εξετάζουν τα μεγαλύτερα σημεία εξόρυξης ανά τρεις μήνες, να σταματήσουν την εκπομπή μεθανίου ως δευτερεύον προϊόν του πετρελαίου και να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.

Στην περίπτωση που εγκριθούν, τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν κατά πάσα πιθανότητα το 2023 και θα στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 74% μέχρι το 2035 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Το ποσοστό αυτό είναι αντίστοιχο με του ρύπους που εκπέμπουν όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη στις ΗΠΑ, τουλάχιστον με τα δεδομένα του 2019.

Νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ωστόσο αδυνατεί να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Το Κογκρέσο απαιτεί πρώτα την επικύρωση ξεχωριστού νομοσχεδίου για την απελευθέρωση επιπλέον χρημάτων, αποκλειστικά προς τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει την σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση του μεθανίου, που αποτελεί τη δεύτερη σοβαρότερη αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο ανακοινώνεται μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP26), όπου οι ΗΠΑ επιχειρούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο. Μέρος της προσπάθειας αυτής αποτελεί και ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο ο άνθρακας: Το βλέμμα στο μεθάνιο

COP26: Δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News