Green Economy Τρίτη 2/11/2021, 13:03
GREEN ECONOMY

Ευ. Μυτιληναίος: Να ενημερώσουν οι πολιτικοί για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Ευ. Μυτιληναίος: Να ενημερώσουν οι πολιτικοί για το κόστος της πράσινης μετάβασης

Να υπάρξει ενημέρωση από τους πολιτικούς για το κόστος της πράσινης μετάβασης ζήτησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Bloomberg. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι αγνόησαν το φυσικό αέριο και παράλληλα υποτίμησαν τα πιθανά προβλήματα μιας ενεργειακής κρίσης.

«Κανείς δεν επιθυμεί να μιλήσει γι’ αυτό. Πέρα από την προσήλωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε αφορά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οτι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν οι πολιτικοί δεν ενημερώσουν τους καταναλωτές για το κόστος», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει.

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι για να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε.

Τέλος, βάσει του ευρωπαϊκού «Πράσινου Deal» τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι «απαλλαγμένα» από τον άνθρακα έως το 2025, αλλά ο κ. Μυτιληναίος τονίζει ότι ανησυχεί για το εάν υπάρχει η θέληση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας, την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26. «Πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά για να βιώσεις αυτή τη μετάβαση θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι δεν θα… πεθάνεις από το κρύο», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News