Green Economy Πέμπτη 2/09/2021, 17:27
GREEN ECONOMY

ΤΑΙΠΕΔ: Αναμένει νέες βελτιωμένες προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ 

ΤΑΙΠΕΔ: Αναμένει νέες βελτιωμένες προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ 

Τη διαδικασία για την υποβολή νέων βελτιωμένων προσφορών για την πώληση της Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), αποφάσισαν το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΛΠΕ, οι δύο εταιρείες οι οποίες κατέχουν από κοινού τη ΔΕΠΑ. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά το σημερινό άνοιγμα των φακέλων με τις προσφορές των των προεπιλεγέντων επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές και η πώληση αφορά το 100% των μετοχών της εταιρείας. 

Όπως έχει αναφέρει το MR, κάποιοι στην αγορά αναμένουν το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ να εισπράξουν εφάπαξ τίμημα άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτιμήσει το deal της πώλησης κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ποσό αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στα 958 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο δανεισμός της είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της περσινής χρήσης.

Για τον όμιλο που ελέγχει το δίκτυο λιανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και έχει συμμετοχές σε τρεις εταιρείες διανομής αερίου στην Αθήνα Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από την ιταλική Italgas και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH, που συνεργάζεται με το επενδυτικό κεφάλαιο Emma Capital του Τσέχου επιχειρηματία Γίρι Σμετς. Σήμερα, μέτοχοι της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα.

Οι οικονομικές προσφορές της Italgas και της EPH για τη ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να αποσφραγιστούν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ειδικού διοικητικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Εφόσον οι προσφορές έχουν μεταξύ τους διαφορά μικρότερη του 15% τότε θα ζητηθεί και από τους δύο να υποβάλουν βελτιωμένες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Εάν η διαφορά των προσφορών είναι μεγαλύτερη του 15% τότε θα ζητηθεί μόνο από την πρώτη βελτιωμένη προσφορά.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο διότι εκτός απ το ότι η χρήση φυσικού αερίου αυξάνεται στη χώρα, τα έσοδα της είναι πρακτικά προκαθορισμένα αφού ως διαχειριστής δικτύου έχει ρυθμιζόμενο από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έσοδο και απόδοση η οποία είναι αρκετά υψηλή, άνω του 7%. Η EPH είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης με μεγαλομέτοχο τον Daniel Kretinsky και ετήσιο τζίρο 8,5 δισ. ευρώ. με EBITDA τα 2,1 δισ. ευρώ. Η Italgas αποτελεί το βραχίονα διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από την Snam και έχει βασικό μέτοχο την CDP Reti SpA που με τη σειρά της έχει βασικό μέτοχο το ιταλικό δημόσιο ενώ συμμετέχει και η, γνώριμη από τον ΑΔΜΗΕ, κινεζική State Grid. Το 2020 είχε τζίρο 1,44 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 403 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News