Green Economy Τετάρτη 10/11/2021, 21:03
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φυσικό αέριο: H Ρωσία ανοίγει την κάνουλα – Διψήφια πτώση στις τιμές

Στα 66 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Φυσικό αέριο: H Ρωσία ανοίγει την κάνουλα  – Διψήφια πτώση στις τιμές

Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δίνοντας βαθιά ανάσα σε καταναλωτές και βιομηχανίες, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο συντονισμένο κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά. 

Η απόφαση της Gazprom να γεμίσει πέντε υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου σε Γερμανία και Αυστρία, αλλά και να αυξήσει τις παραδόσεις μέσω του αγωγού που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας – Σλοβακίας αποτέλεσε game changer, οδηγώντας σε αισθητή μείωση των τιμών. 

Ενδεικτικά, στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, τα συμβόλαια φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 12% και διολίσθησαν στα 66 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας εβδομάδας.  

Οποιαδήποτε έξτρα ποσότητα ρωσικού αερίου θεωρείται καλοδεχούμενη από τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία ετοιμάζεται να μπει στον φετινό χειμώνα με τα χαμηλότερα ενεργειακά αποθέματα των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών. 

Within-day nominations at Velke Kapusany

«Η συνέχιση των ρωσικών ροών αερίου προς τη Γερμανία και η μικρή “ένεση” στις γερμανικές αποθήκες έχουν καλμάρει τα νεύρα των αναλυτών» σχολιάζει η Emily McClain, ενεργειακή αναλύτρια στην Rystad Energy. 

Όμως, ακόμη υπάρχει τεράστιο έδαφος να καλυφθεί.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες για τις παραδόσεις αερίου τον Δεκέμβριο και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Gazprom, η οποία -μέσω του Βλαντίμιρ Πούτιν- έχει δεσμευτεί να καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. 

Το μαρτύριο της σταγόνας

Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν απίθαση την αύξηση των παραδόσεων, εφόσον οι Ρώσοι δεν διαπιστώσουν πρόοδο στην αδειοδότηση του νέου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας τα εδάφη της Πολωνίας και της Ουκρανίας. 

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την εν εξελίξει ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προς όφελός της, σε μια προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης του νέου αγωγού. 

Gazprom is increasing shipments to Europe, but from a very low base

«Η Gazprom δεν βοηθάει. Δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των παραδόσεων» δήλωσε ο επικεφαλής του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας. «Η μεταφορά μέσω Ουκρανίας είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι».

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου συντηρούν σε υψηλά επίπεδα και το ενεργειακό κόστος, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις βιομηχανίες της Ευρώπης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμα ανατιμήσεων έχει επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών, πλήττοντας το πορτοφόλι των καταναλωτών και μειώνοντας το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 39 ευρώ η επιδότηση μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Το τελικό χρονοδιάγραμμα για το επίδομα θέρμανσης

Πούτιν: Περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Νοέμβριο

Tιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News