Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 21:15
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Μέ κέρδη στη συνεδρίαση, στην εβδομάδα και στο μήνα

Πετρέλαιο: Μέ κέρδη στη συνεδρίαση, στην εβδομάδα και στο μήνα

Ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, παρουσιάζοντας κέρδη και σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η ζήτηση αυξάνεται πιο γρήγορα από την προσφορά και οι εμβολιασμοί αναμένεται να εξαλείψουν τον αντίκτυπο από τη μετάλλαξη Δέλτα στην οικονομία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύεται 0,4% στα 76,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν.Υόρκη η τιμή αργού διαμορφώνεται πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,7%. Και οι δύο τιμές κατέγραψαν σε εβδομαδιαία βάση κέρδη μεγαλύτερα του 2% και μικρότερα κέρδη τον Ιούλιο, ο οποίος σηματοδοτεί τον τέταρτο ανοδικό μήνα στη σειρά. 

Παρότι τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνοντας σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόοδος των εμβολιασμών θα περιορίσει την ανάγκη για αυστηρά lockdowns που έπληξαν τις οικονομίες στη διάρκεια του περασμένου έτους. «Σε μία δεύτερη ματιά προσπαθώντας να αποτιμήσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, η ζήτηση θα υποστεί μόνο μία μέτρια μείωση, τουλάχιστον θα αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με την περυσινή κάμψη της κατανάλωσης», αναφέρει αναλυτής της Ritterbusch & Associates. 

Την αύξηση της ζήτησης σε ολόκληρο τον κόσμο πιστοποιεί και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. «Η ζήτηση τείνει να αυξηθεί, το ίδιο και η κατανάλωση. Φυσικά ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ, όμως δεν υπάρχουν lockdowns όπως τα περυσινά», είπε σε δημοσιογράφους. 
   
Exxon Mobil και Chevron ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και η κατευθυντήρια γραμμή που έδωσαν είναι ότι η αγορά παραμένει περιορισμένη, όπως εκτιμούν αναλυτές. Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό θα διορθωθεί σύντομα, καθώς ο ΟΠΕΚ+ δεν θέλει να χάσει μερίδιο αγοράς σε βάρος των ΗΠΑ, γεγονός πο σημαίνει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί περαιτέρω. Ερευνα του Reuters έδειξε ότι η παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News