Business & Finance Σάββατο 6/11/2021, 10:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος στα λιμάνια – Εκατοντάδες πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν

Πού εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα

Χάος στα λιμάνια – Εκατοντάδες πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν

Θαλάσσιο κομφούζιο εξακολουθεί να επικρατεί σε πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο, με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ως απόρροια της απότομης αύξησης της ζήτησης, να οδηγούν σε εκτόξευση του κόστους μεταφορών. 

Από την Ασία έως την Αμερική και από την Ευρώπη έως την Αφρική, εκατοντάδες πλοία περιμένουν καρτερικά στην ουρά, προκειμένου να έρθει η σειρά τους να ξεφορτώσουν.  

Αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό χάος παρατηρείται στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, όπου μέσα σε μια εβδομάδα η ουρά των πλοίων μεγάλωσε κατά 17 και πλέον ξεπερνάει τα 70 πλοία.  

Αντίστοιχα προβλήματα επικρατούν σε λιμάνια της Κίνας, της Ινδονησίας, της αραβικής χερσονήσου, της νότιας Αφρικής, της βόρειας Ευρώπης, της Αιγύπτου, του Παναμά, των ΗΠΑ κ.α. 

Χάος στα λιμάνια – Εκατοντάδες πλοία περιμένουν να ξεφορτώσουν-1

Στις αρχές της εβδομάδες δε, έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψε ότι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά περίμεναν να ξεφορτώσουν 18 πλοία, κάτι βέβαια για το οποίο ευθύνονταν και οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στους προβλήτες 2 και 3.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα των ΗΠΑ, ο χρόνος παράδοσης ενός προϊόντος έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 24 ώρες, όταν το 2020 κυμαινόταν σε 21,5 και το 2019 σε 17 ώρες. 

Οι αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ωστόσο, έχουν συμβάλλει και στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο έντονες τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

Σε συνδυασμό δε, με την υψηλή ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά, το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, με τις τιμές μιας σειράς προϊόντων να παίρνουν την ανηφόρα. 

Στη Ρωσία, ενδεικτικά, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 8,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Μάλιστα, στα τρόφιμα οι τιμές έκαναν άλμα της τάξης άνω του 10%.  

Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να αμβλύνουν τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού και να αποφύγουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της οικονομίας. 

Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας, ενδεικτικά, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 125 μονάδες (στο 2,75%), προχωρώντας στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 25 ετών. Κατά 75 μονάδες βάσης αναθεώρησε το επιτόκιο και η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας. 

Πάντως, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Αγγλία προς το παρόν αποφεύγουν να υλοποιήσουν αυτό το βήμα, θεωρώντας ότι προέχει η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημική κρίση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα: «Ουρά» 18 πλοίων στον Πειραιά

Θα την πληρώσει ο καταναλωτής; Πώς οι διεθνείς ανατιμήσεις επηρεάζουν τα logistics στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News