Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 16:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά – Ανησυχία για ελλείψεις αγαθών

Αύριο και μεθαύριο

Νέα 48ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά – Ανησυχία για ελλείψεις αγαθών

Νέα 48ωρη απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, ζητώντας σύγχρονες συνθήκες ασφαλείας και πλήρη διαλεύκανση του πρόσφατου περιστατικού με τον θάνατο του 40χρονου εργαζόμενου. 

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κανάρη. 

Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να μην υπάρξει ξανά άλλος συνάδελφος νεκρός ή τραυματίας και ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων δεν θα κάνει βήμα πίσω. 

Ζητάει, συγκεκριμένα, τα εξής: 

  • Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους. 
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφαλειας 
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα 
  • Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα 
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. 

Στο απογευματινό συλλαλητήριο θα συμμετάσχει και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ. 

«Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να αντιδρούμε στον αντεργατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και ξεθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις μας». Προσθέτει ότι «αντί να παρθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το επερχόμενο κύμα ακρίβειας και θα στηρίζουν τις λαϊκές οικογένειες, περιορίζουν συνεχώς τα δικαιώματα μας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμιά τρόικα, καμιά δέσμευση στους δανειστές, χωρίς να υπάρχει καμιά δικαιολογία». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το πρόσφατο δυστύχημα στον ΣΕΠ ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας». 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει και την προηγούμενη εβδομάδα σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία διήρκησε τέσσερις ημέρες και παρέλυσε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού.  

«Είναι προκλητική η στάση της εργοδοσίας, παρά τον χαμό του συναδέλφου, να αρνείται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ευθύνες βαραίνουν και τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία πρέπει να πάρει μέτρα για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων και την προστασία της ζωής. Αν τολμήσουν να αντιπαρατεθούν με το δίκιο μας θα πάρουν την πληρωμένη και μαζική απάντηση των εργαζομένων και του λαού του Πειραιά» αναφερόταν στην τότε ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ.

Κίνδυνος ελλείψεων σε αγαθά 

Στο μεταξύ, 22 παραγωγικοί φορείς, με επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, απηύθυναν προσφάτως έκκληση για διάλογο «σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης», προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις δημιουργούν τον κίνδυνο ελλείψεων σε προϊόντα και αγαθά. 

«Ήδη μέχρι σήμερα (2/11/21), έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καθώς και αυξημένα κόστη που πλήττουν τις εισαγωγές, τον ευαίσθητο τομέα των εξαγωγών, τις μεταφορές και δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Αρκετά δρομολόγια πλοίων παρέκαμψαν το λιμάνι του Πειραιά, εκφορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Ο χρόνος ομαλοποίησης της διαμορφωμένης πια κατάστασης υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδες με ορατό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο Πειραιάς από τη ρότα αρκετών δρομολογίων, αν το λιμάνι ξανακλείσει και, μάλιστα, εις όφελος άλλων ευρωπαϊκών λιμένων» τόνισαν, μεταξύ άλλων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η «ουρά» έξω από το λιμάνι του Πειραιά ανέρχεται σε 18 πλοία, τα οποία περιμένουν στη σειρά για να ξεφορτώσουν και να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους. 

Σε αυτό το φαινόμενο, βέβαια, συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, πέραν των κινητοποιήσεων, καθώς η απότομη αύξησης της ζήτησης έχει προκαλέσει συνωστισμό σε πολλά λιμάνια του κόσμου.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα: «Ουρά» 18 πλοίων στον Πειραιά

Θα την πληρώσει ο καταναλωτής; Πώς οι διεθνείς ανατιμήσεις επηρεάζουν τα logistics στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News