Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 16:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορικό κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ

Ιστορικό κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ

Φορτία, το μήκος των οποίων ισούται με το 50% της διαμέτρου της αμερικανικής επικράτειας, περιμένουν να ξεφορτώσουν τα 65 πλοία, τα οποία έχουν αγκυροβολήσει έξω από τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου των ΗΠΑ, στις ακτές της Καλιφόρνιας. 

Ο λόγος για τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, όπου βρίσκονται δεκάδες φορτηγά πλοία, τα οποία μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, η λίστα αναμονής μεγάλωσε κατά 10 πλοία (από 55 σε 65) κι αυτή την στιγμή είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Ιστορικό κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ-1

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής αγγίζει τις εννέα ημέρες (8,7 ημέρες), ενώ υπάρχει πλοίο, το οποίο περιμένει τη σειρά του, από τις 23 Αυγούστου.

Η παραπάνω κατάσταση είναι ενδεικτική των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των logistics και των μεταφορών, ο οποίος συνιστά βασική απειλή για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι, αυτή την στιγμή, ο χρόνος μεταφοράς ενός φορτίου από την Κίνα στις ΗΠΑ φθάνει τις 71 ημέρες (από πόρτα σε πόρτα). Πριν δύο χρόνια, δεν ξεπερνούσε τις 40 ημέρες.

Ιστορικό κυκλοφοριακό «κομφούζιο» στο μεγαλύτερο λιμάνι των ΗΠΑ-2

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν συμβάλλει και στην αύξηση του κόστους μεταφοράς, το οποίο έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχές του 2021.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα προβλήματα απορρέουν από την εντυπωσιακή αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα σε αρκετά λιμάνια κ.ο.κ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News