Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 17:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Καθυστερήσεις σε ενεργειακά deals – Χαλινάρια στις τιμές ενέργειας

ΗΠΑ: Καθυστερήσεις σε ενεργειακά deals – Χαλινάρια στις τιμές ενέργειας

Οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού καθυστερούν την έγκριση για τουλάχιστον πέντε επιχειρηματικές συμφωνίες στον ενεργειακό κλάδο. Υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Μπάιντεν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα πρέπει να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω άνοδος στις τιμές της ενέργειας.

Ήδη οι αρμόδιες αρχές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δέχονται ισχυρές πιέσεις από τους καταναλωτές, ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, ενώ τα προθεσμιακά του αμερικανικού αργού έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλότατα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Τα χαμηλά αποθέματα στις ΗΠΑ ώθησαν το brent πάνω από τα 85 δολάρια

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη απευθύνει έκκληση προς τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου για εύρεση λύσεων εναντίον των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.

Πρόκειται παράλληλα για μία συμβολική κίνηση από την πλευρά της ομοσπονδιακής επιτροπής εμπορίου (FTC), η οποία έχει υποσχεθεί την προστασία των καταναλωτών των εργαζομένων, του περιβάλλοντων και της κοινωνίας γενικά. Την στάση αυτή έχει υιοθετήσει και έχει προωθήσει έντονα η νέα πρόεδρος Lina Khan, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως σκληρή απέναντι σε επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο της τεχνολογίας και της υγείας.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Στα δικαστήρια παλεύοντας να μην διασπαστεί

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες αρχές σπανίως επεμβάινουν στα deals του ενεργειακού κλάδου, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του τεχνολογικού για παράδειγμα. Αυτό οφείλεται στην εξαγωγική φύση αυτών των εταιρειών και την μικρή τους συμβολή στη μεταβολή των ενεργειακών τιμών, δεδομένου ότι αυτές διαμορφώνονται ανάλογα με την ζήτηση και την προσφορά παγκοσμίως.

Από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των επιχειρηματικών συμφωνιών, υποχωρεί περαιτέρω η επιχειρηματική κινητικότητα στον κλάδο της ενέργειας. Το γ’ τρίμηνο υπήρξαν συμφωνίες 18,5 δισ. δολαρίων στον αμερικανικό ενεργειακό κλάδο, ενώ το β’ τρίμηνο το ποσό αυτό ανερχόταν στα 33,4 δισ. δολάρια.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News