Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 16:52
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά στα 85 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Νέα άνοδος για τον «μαύρο χρυσό»

Κοντά στα 85 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Περαιτέρω άνοδο εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των διεθνών αναταράξεων στις αλυσίδες προμήθειας φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και άνθρακα. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των συμβολαίων Brent αυξάνεται κατά 0,8% και διαμορφώνεται στα 84,98 δολάρια ανά βαρέλι, ανεβάζοντας στο +7% τα συνολικά κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Παρόμοια είναι η πορεία και των συμβολαίων WTI, η τιμή των οποίων ενισχύεται κατά 1,23% και καθορίζεται στα 83,45 δολάρια, με τα σωρευτικά μηνιαία κέρδη να αγγίζουν το 10%.  

Οι ανησυχίες για το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης αποτελούν τον Νο.1 παράγοντα για τη συνεχή αύξηση του «μαύρου χρυσού», ο οποίος κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. 

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Ανάσα» χάρη στον ήπιο καιρό και τους ισχυρούς ανέμους

Η σταδιακή μείωση των θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο, ενόσω πλησιάζουμε τον χειμώνα, σε συνδυασμό με την τάχιστη ανάκαμψη της οικονομίας από την υγειονομική κρίση, έχει ωθήσει στα ύψη τη ζήτηση από νοικοκυριά και βιομηχανίες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε υψηλά επίπεδα δεν κυμαίνονται μόνο οι τιμές του αργού, αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και γενικώς, κάθε πρώτης ύλης. 

Στην Κίνα, ενδεικτικά, τα μελλοντικά συμβόλαια άνθρακα αυξήθηκαν σήμερα κατά 7,8%, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα παγκοσμίως. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News