Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 22:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Τα χαμηλά αποθέματα στις ΗΠΑ ώθησαν το brent πάνω από τα 85 δολάρια

Πετρέλαιο: Τα χαμηλά αποθέματα στις ΗΠΑ ώθησαν το brent πάνω από τα 85 δολάρια

Σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών ετών, σε μία ένδειξη ότι η ζήτηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 85,82 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού ξεπέρασε τα 83 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

Η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται από τη στενότητα της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ+ να ακολουθεί μία συγκρατημένη πολιτική αύξησης της προσφοράς αντί να παρεμβαίνει δυναμικά για να προσθέσει νέες ποσότητες στην αγορά, την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Η μεγαλύτερη ζήτηση και οι ανησυχίες για μείωση των αποθεμάτων τη στιγμή που τα αμερικανική διυλιστήρια δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία λόγω συντήρησης δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην αγορά και αβεβαιότητα», αναφέρει ο Φίλι Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο. 

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 431.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας έναντι προβλέψεων για αύξηση, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περισσότερο από πέντε εκατομμύρια βαρέλια. Ηδη, τα αποθέματα στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ τα αποθέματα βενζίνης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2019. 

Η άνοδος των τιμών πετρελαίου υποκινείται και από το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου και άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, εν αναμονή ότι πολλοί παραγωγοί ενέργειας μπορεί να στραφούν στο πετρέλαιο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ηδη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι χρήστες στρέφονται από το φυσκό αέριο προς το πετρέλαιο, στροφή που σημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 500.000 έως 600.000 βαρέλια ημερησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις τιμές των υπόλοιπων πηγών ενέργειας. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News