Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Toshiba: Στα χέρια του CVC και η ιστορική ιαπωνική εταιρεία;

Toshiba: Στα χέρια του CVC και η ιστορική ιαπωνική εταιρεία;

Ο ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών αγαθών και ενέργειας Toshiba, που τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου αυτού με το «μαγείρεμα» των ισολογισμών του, έχει λάβει προσφορά εξαγοράς από το fund CVC Capital Partners. 

Το deal θα μπορούσε να φτάσει τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC. H ιαπωνική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έλαβε την προσφορά, η οποία εάν γίνει δεκτή θα επιτρέψει στην εταιρεία να εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες βασικές δραστηριότητές της. Όπως είπε ο πρόεδρος και ceo της Toshiba, Νομπουάκι Κουρουματάνι, η προσφορά από το CVC (που είναι πρώην εργοδότης του) θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. 

Πώς φτάσαμε εδώ

Η Toshiba είναι μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, της οποίας οι δραστηριότητες εκτείνονται από τα ηλεκτρονικά αγαθά έως τον εξοπλισμό για υπερταχείες και τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας. Το λογιστικό σκάνδαλο του 2015, στο οποίο παραδέχθηκε ότι «φούσκωνε» τεχνητά τα κέρδη της για 6 χρόνια, είχε σοκάρει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Η εταιρεία ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και για να αποφύγει την διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο αναγκάστηκε να πουλήσει τη ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων της: τη μονάδα μικροεπεξεργαστών μνήμης. 

Επί ηγεσίας Κουρουματάνι (του πρώτου σε περίοδο 50 ετών outsider που ανέλαβε το τιμόνι) η εταιρεία ανέκαμψε. Ο Κουρουματάνι ήταν στέλεχος της CVC και ανέλαβε την Toshiba το 2018. Έκτοτε με σειρά κινήσεων έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Εάν κλείσει η συμφωνία με το CVC θα περιλαμβάνεται στις 20 κορυφαίες μοχλευμένες buyouts όλων των εποχών. Θα πρέπει πάντως να έχει και τις ευλογίες της ιαπωνικής κυβέρνησης, εξαιτίας της εμπλοκής της Toshiba στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News