Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Εξετάζεται ο διαμοιρασμός κουπονιών βενζίνης 

«Προτιμώ τα κουπόνια βενζίνης από τους χαμηλότερους φόρους», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ

Γαλλία: Εξετάζεται ο διαμοιρασμός κουπονιών βενζίνης 

Υπέρ του μέτρου του διαμοιρασμού κουπονιών βενζίνης, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα εν μέσω των αυξανόμενων ενεργειακών τιμών, τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Μάλιστα όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο ίδιος προκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο αντί της μείωσης στη φορολόγηση της βενζίνης που συνιστά ένα οριζόντιο μέτρο.

«Προτιμώ τα κουπόνια βενζίνης από τους χαμηλότερους φόρους», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η δεύτερη λύση μπορεί να ερμηνευθεί και ως μέτρο στήριξης των ορυκτών καυσίμων, ένα είδος ενέργειας για το οποίο το Παρίσι επιθυμεί να έχει λιγότερη εξάρτηση. 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Το παράδειγμα της Ισπανίας εκπέμπει SOS για όλη την Ευρώπη

Για το ίδιο μέτρο -των κουπονιών βενζίνης- μίλησε και η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Πομπίλι, η οποία στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ανέφερε, σήμερα Δευτέρα, ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο όπως σημείωσε είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. 

Όπως επισήμανε ο Λεμέρ, σε περίπτωση που οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα έως το τέλος του 2021, τότε το γαλλικό κράτος θα αποκομίσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Ένα ποσό όμως το οποίο υπογράμμισε δεν θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, ως μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. 

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τον βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Ήδη από τον Σεπτέμβριο το Παρίσι είχε εξαγγείλει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το μέτρο των ενεργειακών vouchers, ούτως ώστε να ελαφρύνει το κόστος στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι έχουν δοθεί αυτού του είδους τα vouchers σε σχεδόν 5,5 εκατ. νοικοκυριά στη Γαλλία.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News