Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γαλλία 2030»: Επενδυτικό πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Μακρόν

Στόχος η καινοτομία και η εκβιομηχάνιση

«Γαλλία 2030»: Επενδυτικό πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Μακρόν

Ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 30 δισ. ευρώ, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έθεσε ως στόχο η χώρα να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο έως το 2030. 

Το σχέδιο «Γαλλία 2030» εστιάζει στην απο-ανθρακοποίηση της βιομηχανίας, καθώς και στην τόνωση της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της οικονομίας, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τους ημιαγωγούς και τη βιοϊατρική.  

Το μακροπρόθεσμο project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή -χαμηλών εκπομπών άνθρακα- αεροπλάνα και μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. 

Επικαλούμενος την έλλειψη μασκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μακρόν επεσήμανε ότι η υγειονομική κρίση εξέθεσε τις πραγματικές ανάγκες της Γαλλίας. 

«Πρέπει να ξαναχτίσουμε το πλαίσιο για την παραγωγική ανεξαρτησία της Γαλλίας και της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η καινοτομία θα είναι το κλειδί στον διεθνή ανταγωνισμό για την ηγεσία και την πρόσβαση σε βασικά υλικά. «Ο νικητής τα παίρνει όλα» σημείωσε, με νόημα. 

Περιγράφοντας τους στόχους του «Γαλλία 2030», ο Μακρόν διαμήνυσε ότι έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η χώρα θα έχει κατασκευάσει το πρώτο αεροπλάνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα και δύο τεράστια εργοστάσια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.  

«Πρέπει να δώσουμε τη μάχη της καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης ταυτόχρονα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων. «Χρειαζόμαστε μια χώρα που θα παράγει περισσότερο». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του σχεδίου έλαβε χώρα μόλις έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022, στις οποίες ο Μακρόν θα διεκδικήσει μια δεύτερη διαδοχική θητεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News