Green Economy Τρίτη 12/10/2021, 15:37
GREEN ECONOMY

Γαλλία: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην πυρηνική μέχρι το 2030

Γαλλία: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην πυρηνική μέχρι το 2030

Στήριξη 1 δισ. ευρώ θα προσφέρει η γαλλική κυβέρνηση στην κρατική υπηρεσία κοινής ωφέλειας Electricite de France (EDF) για την ανέγερση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το 2030. Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να εξαγάγει την τεχνολογία σε περιοχές που θέλουν να επιταχύνουν την μετάβαση προς καθαρότερα καύσιμα.

Η Γαλλία επαναφέρει την πυρηνική στο προσκήνιο, αναδεικνύοντάς την ως κεντρικό σύμμαχο, παράλληλα με τις ανανεώσιμες, στην προσπάθεια για μείωση των ρύπων παγκοσμίως. Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση, καθώς και αρκετά κράτη της κεντρικής Ευρώπης, προσπαθούν να πείσουν την Ένωση ότι η ατομική ενέργεια θα έπρεπε να ενταχθεί στην κατηγορία των «καθαρών» καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παράγουν τοξικά απόβλητα, αλλά πολύ περιορισμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Η πυρηνική ενέργεια γίνεται ξανά μέρος της λύσης;

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε διαφορετικές οικογένειες τεχνολογιών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του στο Παρίσι. «Ο πρώτος στόχος είναι να έχουμε μικρούς αντιδραστήρες στη Γαλλία μέχρι το 2030», επεσήμανε ο ίδιος. Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ειναι η επένδυση 1 δισ. ευρώ σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR) και στην ανάπτυξη συμπληρωματικών τεχνολογιών, όπως για την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Βλέψεις για εξαγωγές

Από την πλευρά της η EDF υποστηρίζει ότι με την ανέγερση των πρώτων SMR στη Γαλλία, η χώρα θα μπορέσει να αναδείξει τα οφέλη της τεχνολογίας και να την εξάγει σε χώρες που είτε δεν χρειάζονται είτε δεν μπορούν να κατασκευάσουν μεγάλους αντιδραστήρες. Οι ίδιες χώρες όμως θα χρειάζονται κάποια καθαρή πηγή ενέργειας, ώστε να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, τον άνθρακα ή ακόμη και το φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας, Bernard Doroszczuk, ελάχιστες χώρες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής των SMR, συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα και τη Νότιο Κορέα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να καταστήσουν τους SMR ανταγωνιστικούς, παρότι ήδη φαίνεται πως είναι πιο ασφαλείς από τους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News