Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Η πυρηνική ενέργεια γίνεται ξανά μέρος της λύσης;

Ενεργειακή κρίση: Η πυρηνική ενέργεια γίνεται ξανά μέρος της λύσης;

Η πυρηνική ενέργεια αναδυκνύεται ξανά ως «πράσινη» επιλογή για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, βοηθώντας ταυτόχρονα να περιοριστεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. 

Η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου στα ύψη εν όψει του χειμώνα έχει ωθήσει τους πολιτικούς στη Βρετανία να στραφούν ξανά στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Στη Γαλλία, παρότι το ενεργειακό της σύστημα συνδυάζει την ατομική ενέργεια με τις ανανεώσιμες, καθιστώντας την  λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, το άλμα στις τιμές φυσικού αερίου αναγκάζει την χώρα να εντείνει τις φωνές της για μία Ευρώπη λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές. 

«Είναι το κλειδί για την ανεξαρτησία. Είναι το κλειδί για τη Γαλλία. Είναι το κλειδί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ εισερχόμενος στο Eurogroup. 

Η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να αποκτήσει σημαίνοντα λόγο στο βρετανικό σύστημα ενέργειας στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για κατάργηση της χρήσης φυσικού αερίου έως το 2035. «Οσο περισσότερο το εξετάζω, πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια θα είναι μέρος της λύσης. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε ένα αυτόνομο σύστημα που να μην επηρεάζεται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Κβάσι Κβάρτενγκ. 

Η πυρηνική ενέργεια έπαιζε για πολλά χρόνια κυρίαρχο ρόλο στη Γαλλία η οποία αποφάσισε να μειώσει την χρήση της για να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές. Αλλωστε, πολλές χώρες επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας ειδικά μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 με τη διαροή ραδιενέργειας. 

Ομως, η σημερινή ενεργειακή κρίση την επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λεμέρ, η σημερινή κατάσταση είναι αβάσταχτη, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις και σίγουρα θα αποτελέσει τεράστιο πολιτικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News