Business & Finance Τρίτη 12/10/2021, 15:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πόσο ακόμη θα μείνουν άδεια τα γραφεία;

ΗΠΑ: Πόσο ακόμη θα μείνουν άδεια τα γραφεία;

Επιστρέφει ξανά η ζωή στα γραφεία των ΗΠΑ, καθώς οι επιχειρήσεις άρχισαν να ζητούν φυσική παρουσία τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, όμως, δεν λείπουν και οι εθελοντικές παρουσίες των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν τελειώσει με τις άδειες του καλοκαιριού και τα παιδιά τους πηγαίνουν πλέον κανονικά στο σχολείο.

Ο αριθμός των εργαζομένων που ξαναμπήκαν στην προ-πανδημίας καθημερινότητα του γραφείου αυξάνεται εκθετικά μετά το Labor Day, την αντίστοιχη εργατική πρωτομαγιά στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Kastle Systems, την εβδομάδα του Labor Day περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων (31%) σε δέκα μεγάλες αμερικανικές πόλεις είχε επιστρέψει στο γραφείο, ενώ το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 36% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από την επέλαση της πανδημίας.

Αναμένεται βέβαια πως το νούμερο θα συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς, αφού ένα σημαντικό μερίδιο αμερικανικών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και οι κολοσσοί BlackRock, Whirlpool, Lions Gate Entertainment, έχει καθορίσει την ημερομηνία επιστροφής μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου. Όπως μάλιστα επεσήμανε σε επιστολή προς τους εργαζομένους ο διευθύνων σύμβουλος της Lions Gate, Τζον Φελτχάιμερ, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να επιτευχθούν στο γραφείο και δεν γίνεται να συμβούν από απόσταση.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις: Η επιστροφή στην κανονικότητα αναβάλλεται

Παρά τη σημαντική αύξηση των εργαζομένων με φυσική παρουσία, το ποσοστό είναι χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν τεθεί την άνοιξη, όταν είχαν αρχίσει δυναμικά τα προγράμματα των εμβολιασμών στη χώρα. Ενδεικτικά, σχετική έρευνα του Ιουνίου ανέμενε 62% των εργαζομένων στο Μανχάταν να έχουν επιστρέψει στα γραφεία μέχρι το Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες άλλαξαν βέβαια λόγω της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.
Ωστόσο, εν μέρει λόγω των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε πολλές πολιτείες και σε επιχειρήσεις, το ζήτημα επανήλθε στο τραπέζι. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, όπου καταγράφεται υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, το 30% των υπαλλήλων έχει επιστρέψει στα γραφεία, ενώ στην αρχή του Σεπτεμβρίου, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 21%, σύμφωνα με την Kastle Systems.

Η εξ αποστάσεως εργασία άφησε έντονο αποτύπωμα στα εστιατόρια, καταστήματα και άλλες μικρές επιχειρήσεις που πλαισιώνουν τις περιοχές των γραφείων. Και μαζί με τη σταδιακή επιστροφή των εργαζομένων, μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις ανθίζουν ξανά.

Μόνιμη αλλαγή

Μέχρι το τέλος του 2021, προβλέπεται μικρή μόνο αύξηση στο ποσοστό των εργαζομένων που θα επιστρέψουνν στο χώρο εργασίας. Εξάλλου, πολλές εταιρείες έχουν καθυστερήσει την επιστροφή μέχρι την αρχή του 2022, μεταξύ αυτών η μητρική της Google, Alphabet, και η Wells Fargo.

Ακόμη και στην περίπτωση που η πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων αποφασίσει ότι είναι ασφαλής η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, φαίνεται πως η προσέλευση δεν θα φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες σχεδιάζουν να διατηρήσουν το καθεστώς της τηλεργασίας για κάποιους υπαλλήλους τους. Άλλες βέβαια επιχειρήσεις αξιοποιουν προς το παρόν το υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το οποίο επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να μοιράζουν το χρόνο μεταξύ σπιτιού και γραφείου.

Διαβάστε επίσης: Έξι στους δέκα Έλληνες θέλουν υβριδικό μοντέλο εργασίας

«Χωρίς να είμαστε πλέον περιορισμένοι από τους παραδοσιακούς τρόπους εργασίας, έχουμε πάρει πολύτιμα μαθήματα σχετικά με την αναδιοργάνωση της δουλειάς μας και του εργασιακού μας περιβάλλοντος», αναγράφεται σε επιστολή της BlackRock προς τους εργαζομένους, στην οποία τους ανακοινώνει ότι θα μπορούν να εργάζονται ευέλικτα με έως και δύο εβδομάδες τηλεργασίας.

Πηγή: Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News