Business & Finance Σάββατο 16/10/2021, 11:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Το παράδειγμα της Ισπανίας εκπέμπει SOS για όλη την Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Το παράδειγμα της Ισπανίας εκπέμπει SOS για όλη την Ευρώπη

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις ραγδαίες ανατιμήσεις στην ενέργεια, η Ισπανία έχει ένα απογοητευτικό μήνυμα: δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν. 

Ύστερα από μήνες πολιτικών που είχαν πυροδοτήσει στον ίδιο βαθμό ελπίδες και αντιδράσεις, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, έκανε, όπως γράφει το Bloomberg, στροφή 180 μοιρών, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι τα μέτρα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην αγορά.

Αν και πρόκειται για μία ακραία περίπτωση – αφού στηρίζεται σε εισαγωγές για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. – η εμπειρία της χώρας δείχνει ότι η γηραιά ήπειρος έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Η ενεργειακή κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της θα τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης – 22ης Οκτωβρίου και η περίπτωση της Ισπανίας σίγουρα θα προβληματίσει. 

«Όσο και εάν αφαιρείς φόρους, οι παγκόσμιες τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνοντα. Αυτό αχρηστεύει τα μέτρα και ταυτόχρονα σε κάνει να χάνεις έσοδα» σχολίασε στο Bloomberg ο Χουάν Κάρλος Μαρτίνεθ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο IE University στη Μαδρίτη. «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτήν ή άλλες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα φαίνεται αστείο σε σύγκριση με το τι θα δούμε στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου τον χειμώνα» συμπλήρωσε. 

Αναγνωρίζοντας πόσο ευάλωτη είναι, η Ισπανία άρχισε να λαμβάνει μέτρα από τον περασμένο Ιούνιο, υιοθετώντας κυρίως μειώσεις φόρων, που συνδέονταν με τους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά αυτό δεν απέτρεψε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξηθεί κατά 11% τον Αύγουστο και τον πληθωρισμό να εκτιναχθεί σε υψηλά 13 ετών.

Μετά το καλοκαίρι με ένα προεδρικό διάταγμα προώθησε σειρά προσωρινών μέτρων, μεταξύ των οποίων και ένας φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις αυτές να χάσουν δισεκατομμύρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία, την ώρα που οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνέχισαν να καταγράφουν ρεκόρ σε ημερήσια βάση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News