Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τον βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Bloomberg: 100 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» για τον βαρύ χειμώνα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με έναν σκληρό χειμώνα ετοιμάζεται να έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εκτίναξη των τιμών ενέργειας θα μπορούσε να «παγώσει» δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να ανακόψει τη δυναμική της ανάκαμψης. Η πανευρωπαϊκή λύση εξετάζεται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα έρθει μία συμφωνία για την εφαρμογή της και πόσο αποφασιστική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης – στη μορφή κυρίως επιδομάτων. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ. To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Αλλά τα χρήματα μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ένωσης φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν. 

Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση – και ενδεχομένως ήπιες θερμοκρασίες- θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg. 

«Οι πολίτες τςη Ε.Ε. δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος και θα έχουμε άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας» προειδοποιούν στην επιστολή τους οι υπουργοί. «Το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές πιθανότατα θα φτάσει τα 100 δισ. ευρώ» προσθέτουν. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News