Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 13:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια

Ερντογάν: Σκέφτεται να «καρατομήσει» τον 4ο κεντρικό τραπεζίτη σε 2,5 χρόνια

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον Σαχάπ Καβτσίογλου, τον διοικητή που ο ίδιος επέλεξε και διόρισε στην κεντρική τράπεζα πριν από μόλις επτά μήνες. Την είδηση μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του «σουλτάνου», σύμφωνα με τις οποίες οι δύο άνδρες είχαν ελάχιστη επικοινωνία τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο Ερντογάν έχει δείξει την πόρτα της εξόδου σε τρεις κεντρικούς τραπεζίτες τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς κανείς δεν κατάφερε να «χωνέψει» την ανορθόδοξη θεωρία του με βάση την οποία τα υψηλά επιτόκια… πυροδοτούν πληθωρισμό. Ο αυτοαποκαλούμενος «εχθρός των επιτοκίων» Τούρκος πρόεδρος επιμένει σε πιέσεις για χαλαρή νομισματική πολιτική, ακόμη και όταν βλέπει τη λίρα να βυθίζεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει, αφού φοβάται ότι η πιο σφιχτή ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και βάζει στο στόχαστρο τα Erdoganomics. Ακόμη και τώρα που αναλυτές προειδοποιούν πως μία νέα αλλαγή στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας θα πυροδοτήσει σφυροκόπημα του νομίσματος ή φυγή επιχειρήσεων από το τουρκικό χρηματιστήριο (κάποιες φλερτάρουν ήδη με το ελληνικό), δεν φαίνεται να πτοείται. 

Οι παρεμβάσεις του στη νομισματική πολιτική έχουν καταφέρει καίριο πλήγμα στην ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και υπονομεύουν συνεχώς τις προσπάθειές της να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα και τις τιμές. Ας θυμηθούμε τους τελευταίους 4 κεντρικούς τραπεζίτες. 

Μουράτ Τσετινκάγια

Η πρώτη ηχηρή «απόλυση» κεντρικού τραπεζίτη ήρθε τον Ιούλιο του 2019. Ο Μουράτ Τσετινγκάγια που είχε διοριστεί διοικητής της κεντρικής τράπεζας τον Απρίλιο του 2016 αποχώρησε, αφού η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 24% πυροδότησε την οργή του Ερντογάν. Έμαθε για την «καρατόμησή» του ένα πρωινό Σαββάτου από τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία ο Τούρκος ηγέτης είχε στείλει το σχετικό διάταγμα. 

Μουράτ Ουϊσάλ 

Τα ηνία της κεντρικής τράπεζας ανέλαβα πολύ γρήγορα ο έως τότε υποδιοικητής, Μουράτ Ουισάλ, ο οποίος και άνοιξε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης, οδηγώντας το επιτόκιο από το 24% στο 8,25%. Πρώην τραπεζίτης και trader χρυσού στον ιδιωτικό τομέα συνεργάστηκε στενά με τον τότε υπουργό Οικονομικών (και γαμπρό του Ερντογάν) Αλμπαϊράκ. Οι ανορθόδοξες παρεμβάσεις του στην αγορά, ωστόσο, το 2019 και το 2020, με τις οποίες μειώθηκαν τα αποθέματα σκληρού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, θορύβησαν ακόμη και τον Ερντογάν, που τον έδιωξε τον Νοέμβριο του 2020. 

Νατσί Άγκμπαλ 

Πρώην υπουργός Οικονομικών και επί πολλά έτη μέλος του κόμματος του Ερντογάν, ο Άγκπαλ ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας ένα εκρηκτικό διήμερο για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Ο Αλμπαϊράκ είχε μόλις ανακοινώσει την παραίτησή του με ένα μήνυμα στο Instragram. Σύμφωνα με το Reuters λίγες ημέρες νωρίτερα ο Άγκμπαλ είχε επισκεφτεί τον Ερντογάν και του είχε εξηγήσει πόσο επικίνδυνη ήταν η αποδυνάμωση των νομισματικών αποθεμάτων από την πολιτική των Ουισάλ – Αλμπαϊράκ. Αν και θεωρήθηκε έμπιστος του Ερντογάν, δεν υπέκυψε στις πιέσεις του για χαλαρή πολιτική. Με σταθερά βήματα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα. Λίγες ημέρες μετά την τελευταία αύξηση που οδήγησε το βασικό επιτόκιο στο 19% είδε και αυτός την πόρτα της εξόδου. 

 

Σαχάπ Καβτσίογλου 

Πρώην τραπεζίτης, που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στους διεθνείς κύκλους. Αυτό που διέρρευσε με το που ακούστηκε το όνομά του είναι πως πρόκειται για τη νέα «περιστερά» του Ερντογάν ,  για έναν τραπεζίτη δηλαδή που συμμερίζεται τις θέσεις του προέδρου υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ο διορισμός του πυροδότησε έτσι άμεση πτώση της λίρας κατά 15%. Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας μείωσε το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό. 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News