Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 12:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: «Τρόμο» προκαλεί ο πληθωρισμός πλησίασε το 20% τον Σεπτέμβριο

Νέος πονοκέφαλος για την Τράπεζα της Τουρκίας

Τουρκία: «Τρόμο» προκαλεί ο πληθωρισμός πλησίασε το 20% τον Σεπτέμβριο

Δίχως όρια κινείται ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τον Σεπτέμβριο και με τις τιμές στο κόστος ενέργειας στα ύψη, πλησίασε σχεδόν στο 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δεύτερα η στατιστική υπηρεσία της γείτονος, οι τιμές καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα ανέβασαν περαιτέρω ταχύτητα σε σχέση με τον Αύγουστο, από το 19,25% στο 19,58%, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία κατέγραψε ρυθμό 1,25%. Και τα δύο ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πληθωρισμό 19,65% και 1,27% σε ετήσια και μηνιαία βάση αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Βάσει των ίδιων στοιχείων, στην Κωνσταντινούπολη η κατάσταση διογκώθηκε περισσότερο καθώς οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 19,77%, από 18,89 ένα μήνα νωρίτερα.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων η τουρκική λίρα δέχεται πιέσεις, με την ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί κατά σχεδόν 0,20%, στο 8,8702, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει έως το 8,8852.

Η περαιτέρω αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 20,72% του Αυγούστου, στο 22,77%, συνέβαλε στην επιτάχυνση αυτή του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο η Άγκυρα εφάρμοσε έναν μηχανισμό φορολόγησης, προκειμένου να απορροφήσει την ευρεία άνοδο στις τιμές της ενέργειας.

Μπορεί η αύξηση στις τιμές των τροφίμων να έμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα τον Σεπτέμβριο, ωστόσο παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 28,79%, προϊόντα που αναλογούν περί του ενός τετάρτου στο καλάθι του καταναλωτή.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο κατά 22 μονάδες βάσης, διαμορφούμενος στο 16,98%.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό βάζουν νέα προβλήματα στην Τράπεζα της Τουρκία, η οποία τον Σεπτέμβριο μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης και η επόμενη συνεδρίαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Φταίνε οι «καιροσκόποι» για την αύξηση των τιμών

Παράλληλα, προσθέτει και ένα επιπλέον πονοκέφαλο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News