Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 15:19
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Πόσο ξένο συνάλλαγμα «έκαψε» ο γαμπρός του Ερντογάν

Θέλοντας να αποφύγει την αύξηση των επιτοκίων

Τουρκία: Πόσο ξένο συνάλλαγμα «έκαψε» ο γαμπρός του Ερντογάν

Περισσότερα από 165 δισ. δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων χρησιμοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα συγκεκριμένα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για την στήριξη της τουρκικής λίρας, η οποία -ιδίως το 2020- υπέστη έντονες αναταράξεις, εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Αυτή την στιγμή, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 90 δισ. δολάρια. «Αυτά τα αποθέματα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ξανά, εφόσον απαιτηθεί, ή να αυξηθούν άνω των 100 δισ. δολαρίων στο μέλλον» σχολίασε, με νόημα ο «Σουλτάνος».

Το τελευταίο διάστημα, η αντιπολίτευση της γείτονος ζητάει άμεσες και αναλυτικές εξηγήσεις για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων επί θητείας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών. Ο γαμπρός του Ερντογάν -έχει παντρευτεί την κόρη του προέδρου- είχε παραμείνει στον θώκο από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2020.

Πάγια πολιτική του θέση ήταν η υιοθέτηση μη συμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού, τασσόμενος εναντίον της αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, λόγω των επιπτώσεων στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, επέλεξε να «κάψει» αρκετά δισεκατομμύρια σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια στήριξης της λίρας, η οποία έφθασε να υποχωρεί ακόμη και στις 10 λίρες/δολάριο.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Ερντογάν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη, καθώς και να απομακρύνει τον γαμπρό του από το υπουργείο Οικονομικών. Αποτέλεσμα ήταν η άρδην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με το βασικό επιτόκιο να αυξάνεται από 10,25% στο 19%, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, ο απρόβλεπτος «Σουλτάνος» αποφάσισε να αλλάξει εκ νέου ρότα τον Μάρτιο του 2021, τοποθετώντας νέο πρόσωπο στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας και πυροδοτώντας ανάφλεξη των ανησυχιών για την πορεία της τουρκικής λίρας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News