Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 13:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Τα «τερτίπια» του Ερντογάν στέλνουν σε ιστορικό χαμηλό τη λίρα

Στην Τουρκία φαίνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο χρόνος για τον Καβσιόγλου μετράει αντίστροφα

Τουρκία: Τα «τερτίπια» του Ερντογάν στέλνουν σε ιστορικό χαμηλό τη λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε σήμερα Παρασκευή η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρουσιάζοντας τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών τα οποία σήμερα δέχονται πιέσεις. 

Του τουρκικό νόμισμα έναντι του αμερικανικού υποχώρησε 1% φθάνοντας στο 8,9650 ανά δολάριο, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό. Στη συνέχεια όμως μάζεψε μέρος των απωλειών του και περί τις 13:15 ώρα Ελλάδος, κινείται πέριξ του 8,9220.
Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Άγκυρα, ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τον διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβσιόγλου. 

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Τουρκίας: «Σφιχτή» όσο πρέπει η νομισματική πολιτική

Να σημειωθεί ότι ο Καβσιόγλου είναι ο τέταρτος που έχει αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη σε διάστημα 2,5 ετών. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν προχωρούσε σε αντικατάστασή τους θεωρώντας ότι είναι υπαίτιοι για τον υπέρμετρα υψηλό πληθωρισμό απαιτώντας να μειωθούν τα επιτόκια, μια αντισυμβατική εντελώς νομισματική πολιτική για την αντιμετώπισή του. 

Οι τιμές καταναλωτή στη γείτονα, έτρεξαν με ρυθμό 19.58% τον Σεπτέμβριο, με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να έχει διαμορφωθεί πλέον στο 18%, μετά την απρόσμενη μείωσή τους κατά 100 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως από τις χρηματαγορές ότι είχε τη σφραγίδα του Τούρκου προέδρου και συνιστά ξεκάθαρη παρέμβαση στο έργο της Τράπεζας της Τουρκίας. Η απόφαση αυτή είχε οδηγήσει την τουρκική λίρα σε χαμηλό ιστορικό έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η εμπιστοσύνη του Ερντογάν προς το πρόσωπο του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη έχει κλονισθεί, με τους δύο άντρες να έχουν να επικοινωνήσουν για εβδομάδες. Ο ηγέτης της Τουρκίας είναι απογοητευμένος διότι σύμφωνα πάντα με τις πηγές, η μείωση των επιτοκίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, άργησε πολύ να έρθει. 

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Θα φέρουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο αριθμό

Στην Τουρκία φαίνεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο χρόνος για τον Καβσιόγλου μετράει αντίστροφα. Την περασμένη Τετάρτη η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI, Μεράλ Ακσενέρ, υποστήριξε πιθανόν ο Ερντογάν να αποπέμψει τον Καβσιόγλου, καθώς συνηθίζει να «νίπτει τας χείρας του» μετά από μια κακή απόφαση της κεντρικής τράπεζας, απολύοντας του κεντρικούς τραπεζίτες. 

«Η ημερομηνία λήξης για τον Καβσιόγλου πλησιάζει σε ένα σύστημα που καταπίνει τους γραφειοκράτες σαν να καταπίνει σκουπίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μέλη του κόμματος της στο κοινοβούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News