Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 16:01
BUSINESS & FINANCE

Λίρα: Ο Ερντογάν έκανε πάλι το «θαύμα» του

Νέες πιέσεις για το τουρκικό νόμισμα

Λίρα: Ο Ερντογάν έκανε πάλι το «θαύμα» του

Να κάνει πάλι το «θαύμα» του και να οδηγήσει τη λίρα εκ νέου σε αρνητικό έδαφος κατάφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη γειτονική χώρα να «πληρώνει» την εμμονή του Τούρκου προέδρου για χαμηλότερα επιτόκια, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Μόλις μία εβδομάδα από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας (12/8), ο Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για μείωση των επιτοκίων, ισχυριζόμενος ότι μια νέα αύξηση θα υπονομεύσει την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις οδήγησαν σε νέα καθίζηση τη λίρα, η οποία χάνει περισσότερο από 3% και εξαλείφει τα όποια πρόσκαιρα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Έτσι, μοιραία, το τουρκικό νόμισμα επιστρέφει στο επίπεδο των 8,57 λιρών ανά δολάριο.

Changes at central bank and Turkey's interest-rate swings

Φυσικά, οι διαρκείς διακυμάνσεις υποδηλώνουν το πόσο εύθραυστο είναι το επενδυτικό κλίμα στη γειτονική χώρα, καθώς ο κίνδυνος το πληθωρισμού, ο οποίος κινείται σταθερά άνω του 18%, θέτει προσκόμματα στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή την στιγμή η τουρκική λίρα έχει πιθανότητες 54% να διολισθήσει έως τις 9,5 ανά δολάρια, σημειώνοντας νέο χαμηλό για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, Sahap Kavcioglu, έχει αποφύγει να «πειράξει» το βασικό επιτόκιο, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στο 19% από τον περασμένο Μάρτιο.

Όμως, το συγκεκριμένο επίπεδο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο υψηλός πληθωρισμός, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ζητούν την περαιτέρω αύξησή του.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο βρίσκεται κάθετα αντίθετο τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θέτει εμπόδια στην ανάκαμψη. Έτσι, επιθυμεί τη μείωσή τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε πληθωρισμό και νόμισμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News