Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 18:57
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν θέλει επιτόκια κάτω του 10%

«Έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα»

Ο Ερντογάν θέλει επιτόκια κάτω του 10%

Αποφασισμένος να επαναφέρει τόσο τα επιτόκια όσο και τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδοντας να προαναγγείλει την αντιστροφή της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής.

«Έχουμε αποφασίσει να μειώσουμε τα επιτόκια σε μονοψήφια επίπεδα, όπως και τον πληθωρισμό, ο οποίος πρόσφατα επιταχύνθηκε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Άγκυρα.

Επανέλαβε δε, ότι η εν εξελίξει υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν έχει ουδεμία οικονομική βάση, εξαπολύοντας νέα πυρά προς τις «αόρατες» αγορές.

Οι παραπάνω δηλώσεις, επί της ουσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόθεση του «Σουλτάνου» να μειώσει τα υψηλά επιτόκια, θεωρώντας ότι αφενός επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, αφετέρου ευθύνονται για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος τον Μάρτιο ξεπέρασε το 16%. 

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, άλλωστε, προχώρησε στην πρόωρη «καθαίρεση» του Νασί Αγκμπάλ από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο τελευταίος αύξσε τα επιτόκια από το 10,25% στο 19% σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών.

Η εν λόγω εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, οι οποίες ανησυχούν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κάτι το οποίο -με βάση την επικρατούσα οικονομική θεωρία- οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό (σ.σ. αντίθετα με την άποψη του Ερντογάν).

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από τις 20 Μαρτίου -ημέρα αλλαγών στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας- έως σήμερα η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 12% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Πάντως, ο νέος «εκλεκτός» του Ερντογάν, Σαχάπ Καβτσιόγλου, έχει τηρήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, διαβεβαιώνοντας επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να προβεί σε άμεση μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έχει αντίθετη γνώμη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News