Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 08:34
BUSINESS & FINANCE

Το αγαπημένο «σπορ» του Ερντογάν: Και νέα παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα

«Έδιωξε» τον υποδιοικητή Τουμέν

Το αγαπημένο «σπορ» του Ερντογάν: Και νέα παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα

Και νέα παρέμβαση στην κεντρική τράπεζα έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε στην απόλυση του υποδιοικητή, Σεμίχ Τουμέν, δύο μόλις μήνες μετά την «εκπαραθύρωση» του επικεφαλής Νασί Αγκμπάλ.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε λιγότερο από 48 μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας την έκπληξη και τη μήνη των επενδυτών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις τουρκικών assets (σ.σ. περιουσιακά στοιχεία).

Κατά τη διάρκεια της νέας παρέμβασής του, ο Ερντογάν αποφάσισε να διώξει τον υποδιοικητή, Σεμίχ Τουμέν, τον οποίο αντικατέστησε με τον Ογκούζαν Οζμπάς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιτροπή, η οποία αποφασίζει την πολιτική των επιτοκίων, τέσσερα από τα επτά μέλη έχουν εμπειρία λιγότερη από έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είναι θιασώτης των ανορθόδοξων νομισματικών πολιτικών, θεωρώντας ότι τα υψηλά επιτόκια, αντί να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, στην ουσία προκαλούν την περαιτέρω άνοδό του.

Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων διαφωνεί με την παραπάνω θέση, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε μείωση του φρενήρη πληθωρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και ιδίως τις διαρκείς αλλαγές προσώπων, δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, με τη λίρα να χάνει σχεδόν το 14% της αξίας της από τον Μάρτιο έως σήμερα.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στο 19%.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η απήχηση του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ως απόρροια κυρίως της διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News