ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Τουρκικές επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η πληροφορία διακινήθηκε πρόσφατα και το «ΜR» επιδίωξε να μάθει αν και τι ισχύει, δεδομένου ότι μια αντίστοιχη εξέλιξη θα είχε τόσο οικονομική όσο και γεωπολιτική διάσταση. 

Οι εταιρείες δεν είναι δύο αλλά μία. Είναι πάντως μεγάλη και δραστηριοποιείται «σε τομέα στον οποίο η ελληνική αγορά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα».

Το ενδιαφέρον είναι επί της αρχής, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, και είναι σίγουρα πρώιμο να πει κανείς ότι η ελληνική χρηματαγορά θα αποκτήσει τουρκική εισηγμένη. 

Γιατί όμως να θέλει μια τουρκική επιχείρηση να μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο; Διότι η ελληνική αγορά προσφέρει ευκαιρίες με πιο ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τις πιο ώριμες αγορές, από τη στιγμή που μια επιχείρηση αποφασίσει να φύγει από τη χώρα της.

Και γιατί μια επιχείρηση να θέλει να φύγει από την Τουρκία; Διότι οι παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στη διοίκηση και λειτουργία της τουρκικής χρηματαγοράς έχουν ενισχύσει το κίνητρο τουρκικών επιχειρήσεων να στρέψουν το βλέμμα τους εκτός συνόρων.

Κάτι που βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση, όταν έχεις να κάνεις με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Γι’ αυτό και οι όποιες πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Γι’ αυτό και καθίσταται δύσκολη μια τέτοια θετική έκβαση για την ελληνική χρηματαγορά, η οποία πιθανώς θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλες αντίστοιχες εγγραφές, που τόσο έχει ανάγκη.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News