Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Samsung: Στην κρίση των ημιαγωγών απαντάει με εργοστάσιο αξίας 17 δισ. δολαρίων  

Samsung: Στην κρίση των ημιαγωγών απαντάει με εργοστάσιο αξίας 17 δισ. δολαρίων  

Στην κλιμακούμενη κρίση με την έλλειψη σε ημιαγωγούς η οποία παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της, καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν μείωση της παραγωγής εξαιτίας αυτής της έλλειψης, η Samsung αναλαμβάνει δράση. 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος που μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η νοτιοκορεατική εταιρεία είναι πολύ κοντά να οριστικοποιήσει τον κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών, στην κομητεία Ουίλιαμσον στην πολιτεία του Τέξας. Μια επένδυση της οποίας το ύψος θα φθάσει τα 17 δισ. δολάρια. 

Ωστόσο η ίδια η εταιρεία υποστήριξε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι βρίσκεται στη διαδικασία due diligence με αρκετές τοποθεσίες και ακόμη δεν έχει πάρει την τελική της απόφαση. 

Βάσει της επίσημης αίτησης της Samsung, το εργοστάσιο θα κατασκευάζει προηγμένα chips για επεξεργασία πληροφοριών, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περί των 1.800 νέων θέσεων εργασίας. 

Διαβάστε επίσης: Ημιαγωγοί: Η έλλειψη θα στοιχίσει 210 δισ. δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ενώ δεν έχει παρθεί καμιά τελική απόφαση, το προάστιο Όστιν στην κομητεία Ουίλιαμσον φαίνεται να έχει το προβάδισμα, εξαιτίας των επιδοτήσεων που προσφέρει, αλλά και τη σταθερότητα που παρουσιάζει αναφορικά με τη διαθεσιμότητα ενέργειας και υδάτων. 

Η εταιρεία διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στο Όστιν, η οποία πέρυσι μετά το χτύπημα από μια καταιγίδα έπρεπε να κλείσει, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές της τάξεως των 300 με 400 δισ. γουόν (254 με 339 εκατ. δολάρια). 

Η ίδια η εταιρεία έχει δηλώσει ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα αρχίσει την κατασκευή της νέας της μονάδας συνολικού εμβαδού 557.418 τετραγωνικών μέτρων με στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2024, δίχως όμως να προσδιορίσει που θα κατασκευάσει το εργοστάσιο αυτό. 

Διαβάστε επίσης: Για ημιαγωγούς «made in EU» ψάχνεται η Κομισιόν

«Με τις ΗΠΑ να έχουν καταστήσει τους ημιαγωγούς σε ένα υλικό στρατηγικής σημασίας, ενέχει πλέον κινδύνους μια εταιρεία να επικεντρώνεται μόνο στην Ασία. Η Samsung θέλει να ενδυναμώσει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ», τονίζει ο Παρκ Σανγκ-σουν, αναλυτής στην Cape Investment Securities με έδρα τη Σεούλ. 

Επί του παρόντος στην παγκόσμια αγορά κατασκευής ημιαγωγών, η Samsung έρχεται δεύτερη με μερίδιο αγοράς 17,3%, αισθητά πιο πίσω από την TSMC με μερίδιο 52,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου της εταιρείας αναλύσεων TrendForce. 
 
moneyreview.gr
  
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News