Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intel: Ποια είναι η GlobalFoundries για την οποία επενδύει $30 δισ. δολάρια

Intel: Ποια είναι η GlobalFoundries για την οποία επενδύει $30 δισ. δολάρια

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» είναι διατεθειμένη να βάλει η Intel, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της GlobalFoundries, έναντι του ποσού των 30 δισ. δολαρίων. Την είδηση αυτή δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα «The Wall Street Journal», επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του θέματος. 

Ποια είναι όμως η εν λόγω εταιρεία για την οποία η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία προτίθεται να διαθέσει ένα τέτοιο ποσό; Η GlobalFoundries κατασκευάζει ημιαγωγούς και από μόνη της η επιχειρηματική της δραστηριότητα αποτελεί πόλο έλξης για τις μεγάλες πολυεθνικές. Οι ημιαγωγοί τείνουν να εξελιχθούν σε πολύτιμα αντικείμενα, με τις ελλείψεις στη διαθεσιμότητά τους να έχουν δημιουργήσει ευρείας κλίμακας προβλήματα, ιδιαίτερα στην αλυσίδα εφοδιασμού των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες έχουν αναγκασθεί να προβούν σε μείωση της παραγωγής τους εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. 

Η GlobalFoundries έχει έδρα τόσο στη Μάλτα όσο και στη Νέα Υόρκη, ενώ ανήκει στο κρατικό ταμείο διαχείρισης περιουσίας από το Άμπου Ντάμπι, Mubadala Investment.

Η Intel η οποία είναι από τις λίγες εταιρείες που σχεδιάζει και κατασκευάζει τους δικούς της ημιαγωγούς έχει από καιρό δείξει τις προθέσεις της για ανάπτυξή της. Πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περί των 20 δισ. δολαρίων στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ. 

Παράλληλα σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην αμερικανική εταιρεία επιθυμεί να ξεκινήσει την παραγωγή ημιαγωγών για αυτοκίνητα και η συμφωνία με τη GlobalFoundries -αν ολοκληρωθεί- θα μπορούσε να επιταχύνει όσο και να τη βοηθήσει στα σχέδια αυτά. Κι αυτό γιατί η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. 

Άλλωστε μόνο τυχαία εταιρεία δεν είναι, καθώς πριν από δέκα χρόνια αποσχίσθηκε από την Advanced Micro Devices, η οποία επί του παρόντος είναι μεταξύ των πελατών της. Μια πελατειακή σχέση η οποία όμως ενδεχομένως να τεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού σε ενδεχόμενη συμφωνία με την Intel. 
Σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Reuters ανέφερε ότι το ταμείο Mubadala επιδιώκει να εισάγει τη GlobalFoundries στο χρηματιστήριο, σχέδια τα οποία ενδεχομένως αν τελεσφορήσει η εξαγορά από την Intel να μετατεθούν χρονικά για αργότερα ή ακόμη η καινούργια ιδιοκτησία και να τα εγκαταλείψει. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News