Business & Finance Παρασκευή 30/04/2021, 19:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιntel: Γιατί ζητάει επιδότηση ύψους 8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Ιntel: Γιατί ζητάει επιδότηση ύψους 8 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Το ποσό των 8 δισ. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών στην Ευρώπη, αξιώνει η Intel, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σήμερα Παρασκευή, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, εν μέσω ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η δήλωση αυτή συνιστά την πρώτη φορά που ο Πατ Γκέλσινγκερ αποκαλύπτει δημοσίως το ύψος της κρατικής ενίσχυσης που θέλει για την εταιρεία του, η οποία είναι διατεθειμένη να προβεί σε επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων για να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής ημιαγωγών και να ανταγωνισθεί τους Ασιάτες κατασκευαστές. Την ίδια ώρα η Ευρώπη είναι σε αναζήτηση τρόπων, ούτως ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της στους ημιαγωγούς από την Ασία.

«Αυτό που ζητάμε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να κατασκευάσουμε μια ανταγωνιστική μονάδα στην Ευρώπη, αντί για την Ασία», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Politico.

Ένας εκπρόσωπος της Intel επιβεβαίωσε ότι η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπου ο Γκέλσινγκερ συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, όπου συζήτησαν σχετικά με τη στρατηγική για τους ημιαγωγούς.

Ο ισχυρός άνδρας της Intel, στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την παρασκευή τσιπ στις ΗΠΑ. Επίσης αναζητά μια τοποθεσία για ένα εργοστάσιο στην Ευρώπη, το οποίο όπως υποστηρίζει θα στηρίξει τον ευρωπαϊκό στόχο για διπλασιασμό του μεριδίου της Ε.Ε. στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20%, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πραγματοποίησε συνομιλίες με εκπροσώπους της Taiwan Semiconductor (TSMC) και τηε Samsung.

«Για να καλύψει την τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση της βιομηχανίας των ημιαγωγών, η Ευρώπη θα αυξήσει δραστικά την παραγωγική δυναμικότητα -τόσο από μόνη της όσο και μέσω επιλεγμένων συνεργασιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού», δήλωσε ο Μπρετόν.

Η TSMC δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Breton απέδειξαν τη δέσμευσή της για την Ευρώπη. «Η επιθυμία μας να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες, μας σημαίνει ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι να δημιουργήσουμε ανοιχτές επικοινωνίες με τις κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές όπου κι αν βρίσκονται», ανέφερε η εταιρεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News