Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η Alexa «στέλνει» για κατάθεση τις Big Tech στο Κογκρέσο 

Η νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει από την εταιρεία κατασκευής έξυπνων ηχείων Sonos

ΗΠΑ: Η Alexa «στέλνει» για κατάθεση τις Big Tech στο Κογκρέσο 

Ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου κλήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου οι Alphabet -μητρική της Google- και η Amazon την ερχόμενη εβδομάδα, βρισκόμενες για άλλη μια φορά στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. 

Η κλήση κι αυτή τη φορά έχει να κάνει με μονοπωλιακές πρακτικές και συγκεκριμένα αν οι δύο εταιρείες κάνουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αναζήτηση και στις διαδικτυακές αγορές, για να υπερισχύσουν στην αγορά των έξυπνων ηχείων και εντέλει να επικρατήσουν στην εν λόγω αγορά. 

Η νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει από την εταιρεία κατασκευής έξυπνων ηχείων, Sonos, η οποία υποστηρίζει ότι η Amazon με την υπηρεσία φωνητικής βοήθειας Alexa και τα έξυπνα ηχεία Echo και η Alphabet με τη δική της σειρά έξυπνων ηχείων Nest, λειτουργούν εις βάρος των άλλων εταιρειών στην αγορά έξυπνων ηχείων. Τα έξυπνα ηχεία των δύο εταιρειών είναι συμβατά με τις υπηρεσίες τους, εν αντιθέσει με άλλων εταιρειών των οποίων η χρήση τους δεν υποστηρίζεται. 

Στην ακρόαση για την Amazon θα καταθέσει συνεργαζόμενος ανώτερος σύμβουλος, για την Alphabet ένας ειδικός για τη δημόσια πολιτική, ενώ τη Sonos θα την εκπροσωπήσει ο γενικός σύμβουλος της εταιρείας Έντι Λάζαρους, σύμφωνα με την από κοινού ανακοίνωση που εξέδωσαν η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυ Κλομπουχάρ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάικ Λι. 

Για τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, η κατάθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στις έρευνες που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, αναφορικά με την ισχύ τους και κατά πόσο υιοθετούν μονοπωλιακές πρακτικές. 

Στις προηγούμενες περιπτώσεις, έχουν κληθεί τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και άλλες εταιρείες όπως η Apple, με τις ίδιες τις εταιρείες να αρνούνται κατηγορηματικά τις όποιες κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα τους και οι υπηρεσίες τους είναι δημοφιλείς στους καταναλωτές εξαιτίας της ευκολίας που παρέχουν και όχι διότι υιοθετούν παράνομες πρακτικές ή εφαρμόζουν μονοπωλιακές πρακτικές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News